Μητροπολίτης Πατρών: Θα είναι ένας ξεχωριστός εορτασμός του Αγίου Ανδρέα ο φετινός

Τη διαβεβαίωση πως έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ώστε να γίνουν όλα “κατά τάξη, με κέντρο τη Θεία Λειτουργία, την πίστη μας στον Θεό και την τιμή μας στον Άγιο Ανδρέα”, έδωσε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, αναφορικά με τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε πως η Θεία Λειτουργία ουδέποτε έπαψε να τελείται και δεν είναι δυνατόν να σταματήσει να τελείται, όπως και η Θεία Ευχαριστία. “Λειτουργούμε για να κοινωνούμε, το έχω τονίσει επανειλημμένως και από τον άμβωνα και σε ομιλίες μου”.

Αναφερόμενος στον συσχετισμό που γίνεται μεταξύ του εορτασμού στην Πάτρα του Αγίου Ανδρέα με τη Θεσσαλονίκη και τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος διευκρινίζει πως “στον Άγιο Δημήτριο δεν ίσχυαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν την περίοδο αυτή. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν όσοι ασθένησαν, ασθένησαν οπουδήποτε, είναι θέμα συναναστροφής”.

Ο Μητροπολίτης Πατρών υπενθυμίζει ότι και στην εγκύκλιό του προς τους πιστούς αναφέρει ότι αυτό που περνάμε είναι μια δοκιμασία “την οποία πρέπει να επιμείνουμε διότι έτσι οικονόμησε ο Θεός, με ταπείνωση, με υπομονή και με ενότητα μεταξύ μας. Και όπως βλέπετε ο Πατραϊκος λαός συμμερίζεται αυτή την κατάσταση και γνωρίζει να τιμά τον Άγιο Ανδρέα με τον δικό του τρόπο. Θα είναι ένας ξεχωριστός εορτασμός, πρωτόγνωρος. Να γνωρίζετε ότι θα τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα για την περίοδο αυτή. Δεν έχουμε καμία διάθεση να φέρουμε κάποιον σε δυσκολία”.

“Να ξέρετε ότι οι Πατρινοί έχουν εμπεδώσει το να παραμείνουν στα σπίτια τους και πιστεύω ότι η πνευματικότητα τους θα ενεργήσει έτσι ώστε να τιμήσουν με το δικό τους ξεχωριστό, εσωτερικό, βαθύ τρόπο αυτή τη φορά τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα. Είναι πρωτόγνωρες αυτές οι καταστάσεις.

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους ασθενούν από τη συγκεκριμένη νόσο και είτε στις ΜΕΘ, είτε στα δωμάτια, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και σε εκείνους οι οποίοι αγωνίζονται στα νοσοκομεία και κάνουν κατάθεση ψυχής, ο Άγιος Ανδρέας βοηθός δια πρεσβειών του μεσίτης προς Κύριον”, σημείωσε.