Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας: Θέλουμε και θα επιδιώξουμε ανοιχτές εκκλησίες

“Θέλουμε ανοιχτές εκκλησίες, θα το επιδιώξουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε μέσα στα πλαίσια του εφικτού σεβόμενοι πάντοτε τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα δεδομένα. Στην πατρίδα μας είμαστε Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι” τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ.

“Οι άνθρωποι μέσα από αυτή την πανδημία, μέσα από αυτή την δοκιμασία την οποία περνούμε όλοι μας, είτε ως ασθενείς, είτε ως πρόσωπα τα οποία πρέπει να μείνουμε απομονωμένα στα σπίτια μας για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αισθάνονται μια πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη σε Εκείνον” ανέφερε ο κ. Γαβριήλ.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας επεσήμανε: “Δεχτήκαμε, κενώθηκε η εκκλησία, άδειασε η εκκλησία δεχόμενοι να είναι το Πάσχα οι εκκλησίες κλειστές και φτάνουμε σήμερα που η εκκλησία συνεχίζει να κατηγορείται ότι δεν έκανε τίποτα. Είναι μια δοξασία η οποία αδικεί την εκκλησία, αδικεί τον αρχιεπίσκοπο, αδικεί τους Μητροπολίτες οι οποίοι συμμετέχουν στην Ιερά Σύνοδο. Άλλωστε Χριστούγεννα χωρίς Χριστό, δεν υπάρχουν”.

Και συνέχισε: “Θεωρώ ότι υπήρξε και υπάρχει μια προσπάθεια από διαφορά κέντρα να παρερμηνε΄σουν το ρόλο και το λόγο της εκλλησιας. Και αυτό ακριβώς γίνεται γιατί θέλουν ενδεχομένως να στρέψουμε την προσοχή άλλου”.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας σημείωσε επίσης ότι δεν έχει σημασία αν είναι ένας πιστός, δέκα ή πενήντα μέσα στην εκκλησία, “Σημασία έχει να μπορέσουνε να καταλάβουμε ότι οι εκκλησίες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές. Κανένας κληρικός οποιαδήποτε βαθμίδες δεν έχει διάθεση ούτε επιθυμία ούτε θέληση μέσα του, ούτε να διαπραγματευτεί, ούτε να υποχωρήσει απέναντι στην πίστη”.

“Οτιδήποτε προσφέρει η εκκλησία μέσα από την ευλογία και τον αγιασμό του Αγίου Πνεύματος για τον άνθρωπο μπορεί να είναι σωτήριο, αλλά άλλο αυτό και άλλο η έννοια της φαρμακευτικής αγωγής, την οποία όλοι πρέπει να πάρουμε όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Χρειαζόμαστε την ιατρική επιστήμη για να θεραπεύουνε τους ανθρώπους”.

Αναφερόμενος στην εορτή των Χριστουγέννων σημείωσε: “Ο Χριστός γεννιέται στις 25 Δεκεμβρίου, είναι εκείνος που στη φάτνη της Βηθλεέμ σαρκώνεται και γίνεται άνθρωπος για όλη την ανθρωπότητα και αυτό είναι το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων. Πως λοιπόν θα γιορτάσω τα Χριστούγεννα αν δεν μπορέσω να πάω στην εκκλησία; Αν δεν μπορέσω να αντιληφθώ ότι τη στιγμή αυτή της εορτής ο Χριστός σαρκώνεται για εμένα; Για τον κάθε άνθρωπο”.

Ερωτηθείς για το αν κάνει το εμβολιο ο κ. Γαβριήλ απάντησε ότι όταν θα πάρουν έγκριση τα εμβόλια, βεβαίως θα είναι ένας από αυτούς οι οποίοι θα κάνει το εμβόλιο, τονίζοντας “Να μην γίνει το εμβόλιο κάτι το οποίο θα διχάσει τον Ελληνικό λαό. Είμαι αυτός που θα συμβάλω στην ενότητα. Ας το ακούσουν εκείνοι οι οποίο παίρνουν αποφάσεις”.

“Να είμαστε μέσα βέβαιοι ότι σε κάθε δοκιμασία που πέρασε ο λαός μας ποτέ δεν μας εγκατέλειψε ο Θεός”.