Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας: Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας είναι φορέας μικροβίων

“Δεν υπάρχει σημαντικότερο αγαθό στη ζωή μας από την υγεία. Γι’ αυτό το λόγο η εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες, από την πρώτη στιγμή,  έκαναν πραγματικά κινήσεις και πήραν αποφάσεις που κένωσαν τον εαυτό τους, έκαναν πράγματα που ξεπερνούν, όπως λέγεται την «παράδοση» στην εκκλησία. Και αυτό έγινε γιατί θέλουμε να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή” ανέφρεσε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Κάτι τρέχει με τη Μάριον”, με τη Μάριον Μιχελιδάκη.

Συνεχίζοντας ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας επεσήμανε: «Η εκκλησία ξέρετε ότι ήδη από το μήνα Φεβρουάριο μπήκε στη διαδικασία και να ενημερωθεί και να πάρει αποφάσεις.Εναρμονίστηκε πλήρως με τα μέτρα του ΕΟΔΥ, με τις εντολές που έδωσε η Ελληνική πολιτεία με σκοπό να προασπίσει την ανθρώπινη ζωή».

Ακολούθως τόνισε ότι: «Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και η Ιερά Σύνοδος έχει και συνεχίζει να έχει αυτή την ευθύνη, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως παράδειγμα απέναντι σε κάθε άνθρωπο ο οποίος θέλει και χρειάζεται να λάβει αυτό μήνυμα. Έτσι κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, κατά τη διάρκεια που είμαστε εκτός εκκλησίας δεν υπάρχει περίπτωση να δείτε κάποιον κληρικό χωρίς μάσκα , διότι και εμείς είμαστε άνθρωποι και πρέπει να προστατευτούμε και να προφυλάξουμε από αυτή την μεγάλη πανδημία. Από την άλλη θέλω να ξέρετε ότι μέσα στο χώρο της εκκλησίας, όταν βρισκόμαστε στην τέλεση των Ιερών ακολουθιών η χρήση της μάσκας είναι παρά πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό σοφά ο νομοθέτης έδωσε μια εξαίρεση».

«Πρέπει να καταλάβετε ότι Ορθόδοξη εκκλησία είναι ένας χώρος πέρα από την τήρηση των γενικών κανόνων έχει τη δυνατότητα να έχει και μία ελευθερία. Όταν εκκλησία προσκαλεί τον κόσμο να έρθει να μεταλάβει, δεν τον υποχρεώνει. Όταν ο τρόπος συνδέεται με το αν με τη Θεία ευχαριστία μεταδίδονται μικρόβια ή όχι τότε τα πράγματα αλλάζουν. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας είναι φορέας μικροβίων. Είναι κάτι το οποίο για εμάς και για τον άνθρωπο ο όποιος πιστεύει, ο λόγος ύπαρξης της εκκλησίας. Σε επίπεδο ιχνηλάτησης κρουσμάτων οι εκκλησίες είναι στο τελευταίο κομμάτι αυτής πραγματικότητας. Δεν έχουμε κρούσματα αλυσιδωτά, να υπάρχουν και να είναι εστίες μολύνσεων. Μέσα στην εκκλησία τηρούνται τα μέτρα. Το θέμα είναι η συνάθροιση και όχι η Θεία ευχαριστία. Αυτήν περίοδο ο Ελληνικός λαός πρέπει να μείνει ενωμένος και όσο τον διχάζουμε με τέτοια πράγματα δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση της πανδημίας. » πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κ. Γαβριήλ.

Όσον αφορά τα fake news ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι «από την αρχή τα έχουμε καταδικάσει, από την αρχή η εκκλησία βγήκε και είπε ότι δεν μπορούμε να στεκόμαστε σε δημιουργία fake news που δημιουργούν πολλά προβλήματα και περισσότερο διχασμό στον Ελληνικό λαό. Η Ελληνική πολιτεία και γενικότερα η Ευρωπαϊκή κοινότητα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να μην αποτρέπει σε καθένα που θέλει να δημιουργήσει σπορά ψευδών ειδήσεων να έχει αυτή την ελευθερία του λόγου. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραπληροφορεί τον κόσμο».