Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Το νόημα του εορτασμού της Εθνεγερσίας του 1821

Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η ομιλία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου προς τους φοιτητές, με θέμα «Το νόημα του εορτασμού της Εθνεγερσίας του 1821».

Η ομιλία αυτή εντάσσεται στην καθιερωμένη κατ’ έτος εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου για τους φοιτητές της Επαρχίας, με τον γενικό τίτλο «Φοιτητικό του νέου έτους».

Φέτος η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ήταν εντεταγμένη στα πλαίσια του Εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, και ήταν η πρώτη χρονολογικά στον κατάλογο των εορταστικών εκδηλώσεων.

Ο κ. Ιερόθεος είπε ότι «το νόημα του εορτασμού της Εθνεγερσίας του 1821 είναι ότι η Επανάσταση ξεκίνησε ως όντως Εθνεγερσία, δηλαδή Εθνεγερσία των Ρωμηών, και κατέληξε σε προσανατολισμό προς την Ευρώπη, που διακρινόταν από αρχές εντελώς ξένες από τις αρχές της Ρωμηοσύνης. Αυτόν τον διπλό σκοπό αποβλέπει να παρουσιάση η σημερινή ομιλία».

Έτσι, διάρθρωσε το θέμα του σε δύο κεφάλαια, ήτοι «1. Η εσωτερική πολιτιστική ταυτότητα των Επαναστατών» (Εθναρχούσα Εκκλησία, Μοναστήρια, Παιδεία, Νεομάρτυρες, Φιλοκαλική κίνηση και παράδοση, Ιεράρχες) και «2. Η αλλοίωση της πολιτιστικής ταυτότητος του νέου Κράτους» (σύνδεση με την αρχαία Ελλάδα, αποσύνδεση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προσανατολισμός προς την Ευρώπη).

Ο κ. Ιερόθεος κατέληξε συμπεραίνοντας ότι, κατά την γνώμη του, «το νόημα του εορτασμού της Εθνεγερσίας του 1821 είναι τριπλό.

Πρώτον, πρέπει να δούμε την εσωτερική δύναμη του ηφαιστείου που ξέσπασε το 1821, και αυτό είναι το πνεύμα της Ρωμηοσύνης που κυριαρχούσε από τον 4ο αιώνα μέχρι τον 19ο αιώνα μ.Χ. και κράτησε τον πληθυσμό σε αυτές τις παραδόσεις, κατά την διάρκεια της φοβεράς περιόδου της Τουρκοκρατίας.

Δεύτερον, πρέπει να δούμε το πως αποπροσανατολίσθηκε ο βαθύτερος σκοπός της Επαναστάσεως του 1821, παρά την εξωτερική ελευθερία που απολαμβάνουμε και δοξάζουμε τον Θεό γι’ αυτό.

Και τρίτον, πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στην ζωή της Ρωμηοσύνης μας, με το φιλόθεο και φιλάνθρωπο πνεύμα της, και να δούμε τις άλλες ρωμαίικες δυνάμεις που ακόμη υπάρχουν στην Ευρώπη, το παλαιό δυτικό τμήμα της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Και εάν αυτό δεν μπορούμε να το επιτύχουμε, τουλάχιστον να μη αποστούμε από την κληρονομιά των αγίων Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και των Ρωμηών προγόνων μας, που αντιστάθηκαν κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας και αγωνίσθηκαν για την Εθνεγερσία του 1821.

Αυτό, κατά την γνώμη μου, είναι το τριπλό νόημα του εορτασμού της Εθνεγερσίας αυτής».