Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας: Ο ρόλος των αρχιερέων είναι η θυσία (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αφορμή την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας μίλησε για τον ρόλο των αρχιερέων.

Αρχικά, ανέφερε ότι ο Σταυρός είναι το σύμβολο της θυσίας του Χριστού, για να σώσει τον άνθρωπο. “Η Ανάσταση πρυτανεύει, είναι αιώνια, για να μπορεί ο άνθρωπος, παρά τις αμαρτίες του, μπορεί να ελπίζει στη Σωτηρία”, αναφέρει.

Συνεχίζει αναλύοντας πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο αρχιερέας. Αναφέρει ότι ο Χριστός “μέσα από τη θυσία και την αγάπη για τον άνθρωπο για τις αμαρτίες των ανθρώπων, δείχνει ανοχή στους ανθρώπους που ζουν στην πλάνη” και “συνεχίζει να προσφέρει για τον λαό”.

Επίσης, προσθέτει για τον ρόλο των αρχιερέων: “Δεν πρέπει να ανεχόμαστε μόνο τις αμαρτίες τους, αλλά να θυσιάζουμε περισσότερο τον εαυτό μας για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες των άλλων. Οι αρχιερείς, που μας δείχνουν με το δάχτυλό τους, γιατί ξεχωρίζουμε, είμαστε εμείς αυτοί που θυσιαζόμαστε για τους ανθρώπους. Γι’ αυτές τις αμαρτίες αναστήθηκε ο Χριστός. Θυσιάζουμε κάτι απ’ τον εαυτό μας για να σωθούμε”.

Τέλος, τόνισε: “Ο ρόλος των αρχιερέων είναι η θυσία. Ο ρόλος μας είναι εκκλησιαστικός. Καμία εξουσία δεν έχουμε.” Έτσι, υπενθυμίζει ότι συνεχίζουν να τελούν τις θείες λειτουργίες, να ερμηνεύουν αυθεντικά τις γραφές, μα πάνω απ’ όλα να θυσιάζονται υπέρ του ποιμνίου.