Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας: Νηστεία και κατάκριση είναι σαν κουβάς με νερό χωρίς πάτο (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αφορμή την προετοιμασία για την Μεγάλη και Αγία Τεσσαρακοστή, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ μίλησε για την σπουδαιότητα της μετάνοιας και την αποφυγή της διάθεσης να κρίνουμε τους άλλους.

Όπως αναφέρει στην ομιλία του, προϋπόθεση για κάθε Χριστιανό, για  να απέχει από κάθε αμαρτία, είναι να αποφεύγει την κατάκριση. Δεν έχει κανένα νόημα να κατακρίνεις τον αδελφό σου που έχει αδύνατη πίστη, τονίζει.

Χριστιανός είναι αυτός που μπορεί να μην κατακρίνει. “Αν νηστεύω και κατακρίνω τότε είναι σαν να κουβαλάω κουβά με νερό που δεν έχει πάτο. Δεν έχει νόημα να κάνουμε πράγματα που έκαναν και οι Φαρισαίοι. Ο Φαρισαίος πίστευε ότι τα έκανε όλα σωστά, αλλά ο Τελώνης είχε μετάνοια. Η μετάνοια είναι αυτό που θέλει ο Χριστός από τον άνθρωπο”, ανέφερε. Μεγάλη αρετή είναι ο άνθρωπος να μην κατακρίνει τον εαυτό του, τόνισε.

Επίσης, πρόσθεσε: “Σε έναν ξένο που δεν γνωρίζει τα περί πίστεως μην κουνάμε το δάχτυλο, αλλά να τον αφήσουμε να έρθει κοντά”. Προέτρεψε να μην αποπαίρνουμε τα νέα παιδιά και να εξηγούμε για ποιον λόγο νηστεύουμε. “Η μετάνοια είναι το υπέρτατο όπλο μας”, υπενθυμίζει.

Επιπλέον, υπογραμμίζει: “Για να κερδίσουμε τον Παράδεισο δεν πρέπει να έχουμε 20-30 αρετές, δεν είναι μπόνους. Μια μπορεί να έχεις και να είναι αρκετή. Να ζεις τη ζωή σου απόλυτη υπακοή στον Χριστό, να κοιτάς την δικιά σου καμπούρα. Αυτό πρέπει να το κάνεις με αγάπη για να μοιάζεις στον Τελώνη που είχε μετάνοια. Ένα του δάκρυα ήταν δεκαπέντε αρετές”.

Τέλος, αναφέρει ότι η περίοδος της Σαρακοστής είναι περίοδος μετάνοιας “για να αγωνιστούμε ο καθένας με τη δική του δύναμη, τρόπο, πίστη, για να κερδίσει την Βασιλεία των Ουρανών”.