Μητροπολίτης Μάνης : Ένα ρήμα μας διδάσκει…

Μ’ αυτή την φράση ξεκίνησε το κήρυγμά του την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020, παραμονή των Χριστουγέννων ο Μητροπολίτης, ο οποίος μετέβη στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Γυθείου και τέλεσε τον Μεγάλο Εσπερινό της εορτής της του Χριστού Γεννήσεως ως και την Θ. Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, συμπαραστατούμενος από τον πρωτοπρ. π. Ηλία Μανιατάκο και τον διάκονον π. Σπυρίδωνα Κοτζαμπασάκη.

Στο κήρυγμά του εξήγησε ότι «η μετοχή «λαθών» του ρήματος λανθάνω, που σημαίνει διαφεύγω της προσοχής κάποιου, παραμένω άγνωστος, απαρατήρητος, έρχεται και μας διδάσκει, την μεγάλη ταπείνωση του Γεννηθέντος Χριστού και ότι η θεότητα είναι κρυμμένη μέσα στην ενανθρώπηση.

«Λαθών ετέχθης υπό το σπήλαιον» ψάλλει ο ιερός υμνογράφος σε ήχο πλάγιο του δευτέρου. Πρόκειται για ένα υπέροχο τροπάριον πληρέστατο από την θεολογία της Θείας Γεννήσεως. Πράγματι, ο Χριστός μας «Εαυτόν εκένωσεν». Σμίκρυνε μόνος Του το μεγαλείον και την δόξαν Του, προς καιρόν, και ταπείνωσε τον Εαυτόν Του δεχόμενος να γεννηθεί κρυφά, χωρίς εξωτερικούς θορύβους και κοσμικές θριαμβολογίες, εκεί στο σκοτεινό σπήλαιο, στη φάτνη των αλόγων. Αντί να γεννηθεί στην πρωτεύουσα στα Ιεροσόλυμα προτιμά την ταπεινή και άσημη πολίχνη Βηθλεέμ. Αντί τα ανάκτορα με την χλιδή, την βρώμικη φάτνη με τα άχυρα των αλόγων. Αντί τα χρυσοκέντητα ενδύματα, τα πτωχικά σπάργανα της Παρθένου Μαρίας. Έκρυψε την θεότητά Του, έγινε «εν ομοιώματι σαρκός» (Ρωμ. 8,3), ντύθηκε την ανθρώπινη φύση χωρίς την αμαρτία για να μας λυτρώσει και σώσει από τις δικές μας αμαρτίες.

Ο αληθινός Θεός «επτώχευσε πλούσιος ων, ίνα ημείς τη εκείνου πτωχεία πλουτήσωμεν» (Β’ Κορ. 8,9). Ιδού το ακατάληπτον Μυστήριον! Γι’ αυτό, ας υπάγομεν στη Βηθλεέμ και εκεί: «Δεύτε ίδωμεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός»!