Μητροπολίτης Λαρίσης: Ο Θεός περιμένει από εμάς μετάνοια

“Ο χρόνος της ζωής μας μας δίνεται για να αγωνιστούμε να πλησιάσουμε και να φτάσουμε τον Θεό. Να Του αποδείξουμε ότι τουλάχιστον προσπαθούμε να έχουμε ουσιαστική σχέση μαζί Του, χωρίς να είμαστε ανακόλουθοι ή δίβουλοι στη συμπεριφορά μας απέναντί Του. Η στροφή μας προς Αυτόν πρέπει να είναι ολόψυχη για να είναι γνήσια και τα αποτελέσματα” αναφέρει στο μήνυμά του για το νέο έτος ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Σε άλλο σημείο τονίζει ο Σεβασμιώτατος: “Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι τα λάθος πιστεύματά μας επιφέρουν συνέπειες. Ο Θεός περιμένει από εμάς μετάνοια, δηλαδή αλλαγή του νοός, αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας, στα κριτήρια ενεργειών μας, στον τρόπο που αποφασίζουμε. Και περιμένει φέτος όλα αυτά να είναι πιο κοντά, αν δεν ταυτίζονται με το Θείο Θέλημά Του”

Ο κ. Ιερώνυμος εύχεται σε όλους: “Τώρα που η μόνη ούσιαστική βεβαιότητα αναδείχθηκε ο Άγιος Θεός και το Θείο Του Θέλημα, ας το πάρουμε απόφαση ότι αξίζει να αγωνιστούμε ώστε και το δικό μας στεφάνι να γεμίσει ευλογίες για να μπορούμε να αισθανόμαστε και να είμαστε παιδιά Του”

Διαβάστε το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου:

Προς
Τον Ιερό Κλήρο και τον
Ευσεβή Λαό της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Αγαπητοί μου,

Καθώς αποχαιρετάμε τον χρόνο που φεύγει, ανθρώπινο είναι να κάνουμε έναν απολογισμό των όσων ζήσαμε. Και δυστυχώς μέσα στο 2020 ζήσαμε πολλά και δύσκολα, πρωτοφανέρωτα και πιεστικά, απροσδόκητα και απογοητευτικά.

Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος που να ισχυριστεί ότι είχε μια καλή χρονιά. Οικονομική καταστροφή (μικρότερη ή μεγαλύτερη), πανδημία, καραντίνα, πρωτόγνωρα μέτρα υγειονομικής προστασίας, τυφώνες και άλλες φυσικές καταστροφές, κατεστραμμένες περιουσίες, απρόσμενοι θάνατοι, σχολειά και πανεπιστήμια κλειστά, χαμένες διδακτικές ώρες, ιατρικό προσωπικό καταπονημένο, ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας σε διαρκή εγρήγορση, ανεργία, κοινωνική απόσταση και δυσπιστία, φόβος, κάποτε και πανικός…

Λογικό είναι να είμαστε κουρασμένοι από όλα αυτά, πρέπει όμως να έχουμε και τη χαρά ότι αντέξαμε! Είναι σημαντικό για τον άνθρωπο να παλεύει τις αντιξοότητες της ζωής, να μην τηρεί παθητική στάση μοιρολατρικής αποδοχής των όσων συμβαίνουν, αλλά αποκτώντας εμπειρίες να προχωρά μπροστά με αισιοδοξία και δύναμη. Ο Θεός μας έπλασε καλώς λίαν, όχι για να μας ταλαιπωρούν οι δυσκολίες του κόσμου αυτού, αλλά για να μπορούμε να αντέχουμε και να τις ξεπερνάμε!

Ευλόγησον τον στέφανον του ενιαυτού της χρηστότητός Σου Κύριε! Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, διαβάζουμε αυτόν τον στίχο ως προσευχή προς τον Κύριο της Δόξης! Κι όμως, φέτος αποκτά άλλη διάσταση.

Οι δοκιμασίες του περσινού έτους έπληξαν πρωτ᾽ απ᾽ όλα τις βεβαιότητες που κυριαρχούσαν στο μυαλό και την ψυχή μας. Η επιστήμη μας, την οποία είχαμε σχεδόν θεοποιήσει, αποδείχθηκε ανεπαρκής να μας προστατέψει από έναν εχθρό που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί καν να δεί. Οι τεχνολογικές μας κατακτήσεις φάνηκαν αδύναμες στην καταστροφική μανία της φύσης. Η άπληστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων επέφερε την κλιματική αλλαγή κι η ανθρώπινη απονιά ανέδειξε τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και αντιθέσεις ως πρόκριμα διαίρεσης, αντιπαλότητας και μίσους.

Τι να ευλογήσει λοιπόν, ο Άγιος Θεός; Τι βλέπει από εμάς; Τι είναι αυτός ο στέφανος του ενιαυτού της χρηστότητος του Κυρίου; Τώρα που γκρεμίστηκαν οι βεβαιότητές μας, οφείλουμε να επανατοποθετηθούμε απέναντι στον Θεό και τον άνθρωπο. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι τα λάθος πιστεύματά μας επιφέρουν συνέπειες. Ο Θεός περιμένει από εμάς μετάνοια, δηλαδή αλλαγή του νοός, αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας, στα κριτήρια ενεργειών μας, στον τρόπο που αποφασίζουμε. Και περιμένει φέτος όλα αυτά να είναι πιο κοντά, αν δεν ταυτίζονται με το Θείο Θέλημά Του.

Ο χρόνος της ζωής μας μας δίνεται για να αγωνιστούμε να πλησιάσουμε και να φτάσουμε τον Θεό. Να Του αποδείξουμε ότι τουλάχιστον προσπαθούμε να έχουμε ουσιαστική σχέση μαζί Του, χωρίς να είμαστε ανακόλουθοι ή δίβουλοι στη συμπεριφορά μας απέναντί Του. Η στροφή μας προς Αυτόν πρέπει να είναι ολόψυχη για να είναι γνήσια και τα αποτελέσματα. Ανάλογα με την προσπάθειά μας στον αέναο κύκλο του χρόνου, επιδαψιλεύονται ευλογίες που σχηματίζουν στεφάνι. Άλλου το στεφάνι είναι πυκνό, άλλου αραιό και δυστυχώς άλλου ανύπαρκτο. Προσευχόμαστε, στο φετινό κύκλο του χρόνου ο Χριστός μας να ευλογήσει ώστε το στεφάνι να είναι πλούσιο σε ευλογίες, για να αλλάξει ο άνθρωπος, να αλλάξει η κοινωνία, να αλλάξει η ζωή.

Τώρα που η μόνη ούσιαστική βεβαιότητα αναδείχθηκε ο Άγιος Θεός και το Θείο Του Θέλημα, ας το πάρουμε απόφαση ότι αξίζει να αγωνιστούμε ώστε και το δικό μας στεφάνι να γεμίσει ευλογίες για να μπορούμε να αισθανόμαστε και να είμαστε παιδιά Του.

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Με πατρικές ευχές.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†Ο Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος