Μητροπολίτης Κυθήρων προς κ. Μητσοτάκη: Θέλουμε την καλή συνύπαρξη και συνεργασία με την Πολιτεία

Επιστολή προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό απέστειλε ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, στην οποία αναφέρεται στα νέα οριζόντια μέτρα καθολικού lockdown που θα ισχύσουν από το πρωί του Σάββατο 7 Νοεμβρίου, τονίζοντας πως για δεύτερη φορά στα μέτρα πρόληψης συμπεριελήφθη ο αποκλεισμός των Ορθοδόξων Χριστιανών από την Θεία Λατρεία, της συντριπτικής πλειονοψηφίας των πολιτών,από τη Θεία Λατρεία, ενώ καθώς επισημαίνει στους έξι προορισμούς της εξόδου των πολιτών από τα σπίτια τους δεν περιλαμβάνεται, για δεύτερη φορά, η άσκηση των λατρευτικών υποχρεώσεων και της ατομικής προσευχής.

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων ανέφερε την άρνηση του να συμφιλιωθεί με το ότι ενώ πέρασε ένα εξάμηνο από το κλείσιμο των Ιερών Ναών μας (Μεγ. Τεσσαρακοστή, Μεγ. Εβδομάδα και Άγιον Πάσχα – Πασχαλινή περίοδος) δεν είναι δυνατόν να επαναληφθεί αυτό το αποτρόπαιο συμβάν εν όψει της ιεράς περιόδου της Αγίας Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων.

Στην από 28-4-2020 επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό τόνισε την ταχεία κατάργηση του αποκλεισμού από την Θεία Λατρεία του Λαού του Θεού και τις θλιβερές συνέπειες και τα τραύματα που άφησε στο Άγιο Σώμα του Χριστού, την Αγία Ορθόδοξη Καθολική μας Εκκλησία.

Συνεχίζοντας ο κ. Σεραφείμ τονίζει ότι το δικαίωμα της ελευθέρας Θείας Λατρείας απορρέει από το Σύνταγμα, το δε υπ’ αριθ. 13 άρθρο, παρ. 2, χαρακτηρίζεται ως μη αναστελλόμενο, μηδέ εν καιρώ πολιορκίας και πολέμου. “Επομένως οι σχετικές Κ.Υ.Α., που αναστέλλουν την Θεία Λατρεία, έχουν το στίγμα της αντισυνταγματικότητας. Όταν, κατά την παρελθούσα Άνοιξη, χριστιανοί επιστήμονες προσέφυγαν κατά των Κ.Υ.Α., που απαγόρευαν τη Θεία Λατρεία στον Λαό του Θεού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ΣτΕ δεν ασχολήθηκε με την προσφυγή, διότι οι Κ.Υ.Α. ήσαν περιωρισμένης χρονικής ισχύος, αλλά παρά ταύτα οι νεώτερες Κ.Υ.Α. βασίζονται και επικαλούνται όλες τις προηγούμενες”.

Σε άλλο σημείο της επιστολής ο Μητροπολίτης Κυθήρων επισημαίνει: “Εμείς οι Μητροπολίτες, πριν ενθρονισθούμε στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, δίνουμε Διαβεβαίωση ενώπιον του Ανωτάτου Άρχοντος, του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι θα φυλάξωμε την πίστιν εις το Ιερόν Ευαγγέλιον και τους Ιερούς Κανόνας της Εκκλησίας μας και στο Σύνταγμα της Πατρίδος μας. Με το σκληρό, όμως, μέτρο σας αυτό μας υποχρεώνετε να παραβούμε την Διαβεβαίωσί μας αυτή. Μας οδηγείτε στη σύγκρουσι καθηκόντων, από την οποία μας προστατεύει ο Ποινικός Κώδικας. Μη μας αναγκάζετε να έλθωμε σε ανοικτή σύγκρουσι μαζί σας”.

Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Μητροπολίτης Κυθήρων επιβεβαιώνει ότι: “Θέλουμε την καλή συνύπαρξη και συνεργασία με την Πολιτεία, γιατί και εμείς και σείς διακονούμε τον ίδιο Λαό από άλλη σκοπιά. Αυτό το οποίο διέρρευσε, ότι εμείς οι Μητροπολίτες είμαστε «κότες» και τα δεχόμαστε όλα αδιαμαρτύρητα, παρακαλώ να ανακληθεί. Αυτό απαιτεί ο αμοιβαίος σεβασμός”