Μητροπολίτης Κισάμου: Η Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς προεξήχε στους απελευθερωτικούς αγώνες

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, στα πλαίσια των επετειακών εορτασμών 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, διοργανώνει σειρά διαδικτυακών δράσεων, με γενική θεματολογία: «Από την Επανάσταση του 1821 στην Επανάσταση των Συνειδήσεων».

Οι δράσεις είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στους χώρους του Ιδρύματος, με επίκεντρο την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, η οποία υπήρξε και εθνικό και επαναστατικό ορμητήριο.

Λόγω των δυσκολιών που έχει επιφέρει η λοιμική νόσος της περιόδου υλοποιούνται διαδικτυακά. Προσφάτως πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «Η πολιτική διανόηση της εποχής του 1821 και η προσφορά της σήμερα».

Κεντρικός ομιλητής ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Ουγγαρίας κ. Αρσένιος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η Ορθόδοξη Χριστιανική Αυτοσυνειδησία του Γένους και η πορεία προς την παλιγγενεσία».

Ακολούθησαν ο κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Π.Α.Ε.Α.Κ., ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η μετάβαση από την εθναρχία στο εθνικό κράτος μέσα από τις εκδόσεις εκκλησιαστικής και κοσμικής μουσικής τον 19ο αιώνα» και ο κ. Νίκος Χουρδάκης, Ψυχολόγος-Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η αδιανόητη Επανάσταση που πέτυχε. Απόπειρα σκιαγράφησης της ψυχολογίας των ανθρώπων που ενέπνευσαν και πραγματοποίησαν την Επανάσταση του 1821».

Και οι τρεις εκλεκτοί ομιλητές, με απόλυτα επιτυχημένο τρόπο και λόγο, μετέφεραν την εικόνα της πολιτικής διανόησης της εποχής, των Ελληνικών γραμμάτων, εστιάζοντας στην πολύτιμη συνεισφορά της Εκκλησίας για να κρατηθεί ζωντανή η αυτοσυνειδησία των σκλαβωμένων Ρωμιών.

Ο Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΟΑΚ, στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε, με λόγους θερμούς, τους εκλεκτούς ομιλητές ως και όλους τους συμμετέχοντες.

Αναφέρθηκε, εν τάχει, στην συμβολή εκκλησιαστικών μορφών των Επαρχιών μας, με κορυφαίο τον Εθνοϊερομάρτυρα Μελχισεδέκ, Επίσκοπο Κισάμου, ως επίσης και εις την πολύτιμη και ουσιαστική συμβολή της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οδηγητρίας Γωνιάς, η οποία όπως σημείωσε: «Προεξάρχει στους απελευθερωτικούς αγώνες, καθώς εκτός από θρησκευτικό κέντρο γίνεται εθνικό και επαναστατικό ορμητήριο. Χωρίς τον Ορθόδοξο Κλήρο δεν ήταν ούτε δεδομένη, ούτε σίγουρη η επιτυχής έκβαση του αγώνα της ελευθερίας», κατέληξε.

Ο Γενικός Δντής του Ιδρύματος, Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς απεύθυνε επίσης χαιρετισμό, αναφερόμενος στις προγραμματισμένες διαδικτυακές δράσεις του Ιδρύματος. Ευθύνη συντονισμού της εκδήλωσης είχε η Δρ. Μαρία Χατζηαποστόλου, επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ.