Μητροπολίτης Κερκύρας: Να γίνει η εορτή των Χριστουγέννων ευκαιρία να δούμε το αυθεντικό

“Η ανθρωπότητα ομολογεί ότι τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά. Μοιάζει σαν να μας προτρέπει να μην εορτάσουμε, διότι δεν θα μπορέσουμε να συνδέσουμε την εορτή με τον τρόπο τον οποίο είχαμε συνηθίσει, λόγω της ασθενείας που ενέσκηψε! Το αντίθετο όμως πρέπει να συμβεί! Να γίνει η εορτή ευκαιρία να δούμε το αυθεντικό, το πνευματικό της περιεχόμενο!” αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα του Μητρνπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου ενόψει των Χριστουγέννων.

Σε άλλο σημείο ο κ. Νεκτάριος σημειώνει: “Μπορεί ο κόσμος να μεταθέτει για το μέλλον την χαρά, όμως για μας που πιστεύουμε στον Χριστό όλα γίνονται «σήμερον». Διότι το μήνυμα της σωτηρίας και της ανακαινίσεως της υπάρξεώς μας, το μήνυμα της αναστάσεώς μας από τα πάθη και την κακία, το μήνυμα της λυτρώσεώς μας από τον θάνατο, σήμερα το ζούμε, σήμερα το καθιστούμε δικό μας, σήμερα το κοινωνούμε μετέχοντας στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, σήμερα το μοιραζόμαστε με τον πλησίον μας διά της αγάπης!”

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσημανε κλείνοντας: “Μέσα στην Εκκλησία η εμπιστοσύνη εκφράζεται με την μετοχή μας στην χάρη των μυστηρίων, ιδίως της Θείας Ευχαριστίας! Εκφράζεται με την έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον! Με την ελπίδα ότι «από τον δικό Του πλούτο πήραμε όλοι εμείς την μια δωρεά πάνω στην άλλη» (Ιωάν. 1, 16)!”

Αναλυτικά το μήνυμα:

Προς τους Πανοσ. Ιεροκήρυκας, τους Πανοσ. και Αιδεσ. Εφημερίους, τα Ηγουμενοσυμβούλια
και τον ευσεβή λαό της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

«Ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν, και εθεασάμεθα την δόξαν αυτού, δόξαν ως μονογενούς παρά Πατρός, πλήρης χάριτος και αληθείας» (Ιωάν. 1, 14). Εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε τον ερχομό ανάμεσά μας, με την πρόσληψη της φύσεώς μας, του Υιού και Λόγου του Θεού, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Η ανθρωπότητα ομολογεί ότι τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά. Μοιάζει σαν να μας προτρέπει να μην εορτάσουμε, διότι δεν θα μπορέσουμε να συνδέσουμε την εορτή με τον τρόπο τον οποίο είχαμε συνηθίσει, λόγω της ασθενείας που ενέσκηψε! Το αντίθετο όμως πρέπει να συμβεί! Να γίνει η εορτή ευκαιρία να δούμε το αυθεντικό, το πνευματικό της περιεχόμενο! Να γνωρίσουμε την αλήθεια που είναι για μας ο ενανθρωπήσας Θεός και να ελευθερωθούμε από τον φόβο του θανάτου, να πλησιάσουμε καρδιακά ο ένας τον άλλον, να κατανοήσουμε τι σημαίνει η δόξα την οποία ο Χριστός ήρθε να μας χαρίσει, να αφεθούμε στην θεική χάρη την οποία λαμβάνουμε στην Εκκλησία.

Μπορεί ο κόσμος να μεταθέτει για το μέλλον την χαρά, όμως για μας που πιστεύουμε στον Χριστό όλα γίνονται «σήμερον»! «Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου», «Η Παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει» ψάλλουμε και γεμίζει η καρδιά μας από αγαλλίαση! Διότι το μήνυμα της σωτηρίας και της ανακαινίσεως της υπάρξεώς μας, το μήνυμα της αναστάσεώς μας από τα πάθη και την κακία, το μήνυμα της λυτρώσεώς μας από τον θάνατο, σήμερα το ζούμε, σήμερα το καθιστούμε δικό μας, σήμερα το κοινωνούμε μετέχοντας στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, σήμερα το μοιραζόμαστε με τον πλησίον μας διά της αγάπης!

«Ο Λόγος σαρξ εγένετο»! Έγινε άνθρωπος σε έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι αναζητούσαν την ελευθερία! Άλλοι ένιωθαν τον φόβο της εξουσίας να επικρέμαται, σε μία εποχή παγκοσμιοποιήσεως, στην οποία η τότε πανίσχυρη Ρώμη δεν άφηνε κανέναν λαό να αποφασίζει για την ζωή του, αλλά ρύθμιζε τα πάντα ελέγχοντας με την δύναμη των όπλων, του εμπορίου, των δρόμων, της ειδωλολατρίας, τις ανθρώπινες συνειδήσεις, τα σώματα και τις ψυχές! Άλλοι ένιωθαν ανικανοποίητοι, παρά το γεγονός ότι μέτρο στις απολαύσεις και στα πάθη δεν υπήρχε. Όλα επιτρέπονταν χωρίς Θεό, ευτυχία όμως δεν υπήρχε, διότι ο πλεονέκτης άνθρωπος οδηγείται στην κακία του να θέλει χωρίς όριο και να παγιδεύεται σε ο,τι του λείπει. Άλλοι ένιωθαν την ανάγκη να λάβουν απαντήσεις για τον σκοπό και το νόημα της ζωής, αλλά δεν μπορούσαν να τις βρούνε στην πληρότητά τους στα επιτεύγματα του ανθρώπινου νού, την φιλοσοφία, την αστρονομία, την γνώση και την επιστήμη. Όλοι όμως ήταν δέσμιοι του θανάτου. Ένιωθαν μέσα τους ότι η ζωή θα τελειώσει κάποια στιγμή και τα πάντα θα τα κατέτρωγε το σκότος της ανυπαρξίας!

«Ο Λόγος σαρξ εγένετο»! Ο Χριστός ήρθε και έφερε την ελευθερία της πίστεως! Σ’ αυτούς που καυχώνταν για την εξουσία τους, τους έδειξε ότι η καρδιά που εμπιστεύεται τον Θεό δεν νικιέται από τον φόβο, διότι ο εξουσιαστής δεν μπορεί να κυριεύσει την ψυχή του ελεύθερου ανθρώπου, όταν νιώθει την δύναμη του Θεού να τον ενισχύει. Σ’ αυτούς που αναζητούσαν την ευτυχία στις απολαύσεις έδειξε ότι η χαρά δεν βρίσκεται στην ευχαρίστηση της στιγμής, αλλά στην κοινωνία των προσώπων, η οποία επιτυγχάνεται διά της θυσιαστικής αγάπης, διά της ζωής της Εκκλησίας, διά της τηρήσεως του θελήματος του Θεού! Σ’ αυτούς που αναζητούσαν απαντήσεις για τον κόσμο, έδειξε ότι τα πάντα δημιουργήθηκαν από το μηδέν χάρις στον Δημιουργό Θεό, ο Οποίος έδωσε στον άνθρωπο την δύναμη της γνώσεως όχι για να υπερηφανεύεται, αλλά για να κατανοεί τα όρια και τα μέτρα του. Σε όλους έδωσε την ελπίδα της αναστάσεως, της νίκης κατά του θανάτου, της υπερβάσεως της αμαρτίας και του κακού, καταπαύοντας την κυριαρχία του διαβόλου και του εγωιστικού φρονήματος που αυτός φέρει!

«Ο Λόγος σαρξ εγένετο»! Στην αγωνία της ανθρωπότητος ακολουθούμε ταπεινά τον γεννηθέντα Θεάνθρωπο. Δεν παραθεωρούμε τον πόνο και την λύπη! Η απάντηση όμως βρίσκεται ακριβώς στο νόημα της εορτής! Πέρα από την ασθένεια, την φθορά, τον θάνατο βρίσκεται το πρόσωπό Του! Όποιος τον εμπιστεύεται, δεν είναι μόνος του, διότι Αυτός μας ελευθερώνει από τον φόβο διά της αγάπης Του κι ας κραυγάζει εις βάρος μας το κοσμικό πνεύμα! Τον Χριστό διακηρύττουμε! Αυτόν δοξάζουμε! Αυτόν ζητούμε να γεννηθεί στις καρδιές μας! Για να μας αναγεννήσει πνευματικά! Για να μας δώσει την δύναμη να πορευτούμε ελεύθεροι προς την ζωή που δεν γνωρίζει τέλος. Για να μας παρηγορήσει! Για να μας υπενθυμίσει ότι τα παιδιά εμπιστεύονται τον Πατέρα τους! Και μέσα στην Εκκλησία αυτή η εμπιστοσύνη εκφράζεται με την μετοχή μας στην χάρη των μυστηρίων, ιδίως της Θείας Ευχαριστίας! Εκφράζεται με την έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον! Με την ελπίδα ότι «από τον δικό Του πλούτο πήραμε όλοι εμείς την μια δωρεά πάνω στην άλλη» (Ιωάν. 1, 16)!

Χρόνια πολλά κι ευλογημένα, αδελφοί! Ειρήνη και αγάπη στις καρδιές σας, στις οικογένειες και στην ζωή σας! Χριστός εγεννήθη! Αληθώς εγεννήθη!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Χριστώ γεννηθέντι αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ