Μητροπολίτης Καρπενησίου: Η Παναγία μας γίνεται για τον καθένα από μας ένα πρότυπο ζωής

Εγκύκλιο για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου εξέδωσε η Μητρόπολη Καρπενησίου.

Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος αναφέρει μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο ότι “Προσλαμβάνοντας, ο Κύριος τη Μαριάμ ως μητέρα, λόγω της καθαρότητας, της ενάρετης ζωής και της απόλυτης υπακοής της στην πρόνοια του Θεού, την ανεβάζει πάνω απ’ όλους τους ανθρώπους, πάνω απ’ όλους τους αγίους, γι’ αυτό και την αποκαλούμε Παναγία.”

Σε άλλο σημείο ο κ. Γεώργιος τονίζει ότι “Η Παναγία μας γίνεται για τον καθένα από μας ένα πρότυπο ζωής, αποδεικνύοντας πως στη γη δεν ήρθαμε να ζήσουμε ως άλογα όντα, μα ως σώφρονες άνθρωποι, πλήρεις χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος. Η κοινωνία μας, κοινωνία αλιβάνιστη, οδεύει από το κακό προς το χειρότερο.”

Τέλος, ο Μητροπολίτης εύχεται η Παναγία, ως μητέρα όλων μας, να μας κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της, για να μην αποκλίνουμε περισσότερο από το δρόμο της.

Παρατίθεται κάτωθι ολόκληρη η εγκύκλιος της Μητρόπολης Καρπενησίου

“Αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής του καθενός μας είναι το πρόσωπο της μάνας μας, πρόσωπο ιερό, ξεχωριστό, μοναδικό. Αυτό το θεσμό χρησιμοποιεί ο Υιός και Λόγος του Θεού, για να λάβει δούλου μορφήν, γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου. Προσλαμβάνοντας, λοιπόν, ο Κύριος τη Μαριάμ ως μητέρα, λόγω της καθαρότητας, της ενάρετης ζωής και της απόλυτης υπακοής της στην πρόνοια του Θεού, την ανεβάζει πάνω απ’ όλους τους ανθρώπους, πάνω απ’ όλους τους αγίους, γι’ αυτό και την αποκαλούμε Παναγία. Αυτός είναι και ο λόγος που ο τάφος και η νέκρωση δεν μπόρεσαν να την κρατήσουν. «Ως γαρ ζωής Μητέρα προς την ζωήν μετέστη». Την ίδια όμως στιγμή, ο δικός μας τάφος βρίθει σκωλήκων και δυσωδίας, αποτέλεσμα της αμαρτωλότητας και της αμετανοησίας μας.

Η Παναγία μας γίνεται για τον καθένα από μας ένα πρότυπο ζωής, αποδεικνύοντας πως στη γη δεν ήρθαμε να ζήσουμε ως άλογα όντα, μα ως σώφρονες άνθρωποι, πλήρεις χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος. Η κοινωνία μας, κοινωνία αλιβάνιστη, οδεύει από το κακό προς το χειρότερο. Οι άρχοντες του κόσμου τούτου περί άλλων μεριμνούν και τυρβάζουν. Η ευθύνη του καθενός μας είναι μεγάλη, καθώς όλοι μας γινόμαστε πρότυπα ζωής για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τους συνανθρώπους μας.

Είθε η Παναγία μας, ως μητέρα όλων μας, να μας κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της, για να μην αποκλίνουμε περισσότερο από το δρόμο της. Προσευχηθείτε, παιδιά μου, για την κοινωνία μας, την πατρίδα μας και για την ανθρωπότητα όλη.”

Χρόνια πολλά, καλά και ευλογημένα

Η Παναγιά μαζί μας

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† ο Καρπενησίου Γεώργιος