Μητροπολίτης Καλαβρύτων: Ποτέ τα μοναστήρια μας δεν πρέπει να πάρουν κοσμικό χαρακτήρα

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε προς τιμή του εορτάζοντος Οσίου Λεοντίου, ιδρυτού και κτίτορος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, όπου και βρίσκεται θησαυρισμένο το σεπτό του σκήνωμα.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προέστη ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος με κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Με την απόλυση ο Μητροπολίτης, απευθυνόμενος προς την Αδελφότητα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ευπρεπισμό της Ιεράς Μονής, την πνευματική εξυγίανση και τη σταδιακή επαναφορά της στην εκκλησιαστική τάξη της Μοναχικής Πολιτείας, μετά από τη «μακρόχρονη ταλαιπωρία της».

Συνεχάρη ακολούθως το Ηγουμενοσυμβούλιο, αποτελούμενο από τον Αρχιμ. Ιωακείμ Βενιανάκη, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Αρχιμ. Ιερόθεο Παπαθανασίου, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών και τον Αρχιμ. Γερβάσιο Ιωακειμείδη για τους αγώνες, την εργατικότητα και την υπομονή τους στις άδικες διώξεις των τελευταίων μηνών, ευχόμενος αγιασμό και ευλογία για το Μοναστήρι και την «εκκολαπτόμενη» νέα Αδελφότητα. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως οι Άγιοι Ταξιάρχες μας φυλάσσουν με τη ρομφαία τους τον άγιο αυτό τόπο. Επικαλέστηκε δε τους λόγους του Αγίου Παϊσίου ότι τους πειρασμούς χρειάζεται να τους αντιμετωπίζουμε με ταπείνωση.

Στους δύο δόκιμους μοναχούς της Ιεράς Μονής συνέστησε πατρικά να προετοιμάζονται με φόβο Θεού και άσκηση δηλώνοντας την απόφασή του να τους δοθεί σύντομα το αγγελικό σχήμα.

Καταληκτικά τόνισε με έμφαση: «Οι Αιγιώτες αγαπούν, σεμνύνονται και είναι στενά δεμένοι με την Ιερά Μονή των Ταξιαρχών, διότι εδώ φυλάσσονται τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου μας, ο οποίος έδωσε τη ζωή Του για να αγιασθούμε εμείς και να κερδίσουμε την Ουράνια Βασιλεία».

Ευχόμενος η χάρη του Οσίου Λεοντίου να σκεπάζει την Ιερά Μονή, την πόλη και όλους, και να δίνει ταπείνωση και αγάπη, με την ευαισθησία που τον διακρίνει για τα μοναστήρια, καθώς και ο ίδιος προέρχεται από τον χώρο του Μοναχισμού, διατελέσας (ως γνωστόν) πριν την εκλογή του σε Επίσκοπο, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, τόνισε με στεντόρεια φωνή αλλά και με πόνο ψυχής: «Ποτέ τα μοναστήρια μας δεν πρέπει να πάρουν κοσμικό χαρακτήρα, γιατί θα δώσουμε λόγο στον Θεό εν ημέρα Κρίσεως».