Μητροπολίτης Φθιώτιδος: Ο λόγος του Θεού απευθύνεται στις καρδιές που θέλουν να τον ακούσουν

Κεκλεισμένων των θυρών τελέσθηκε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας σήμερα σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, καθώς ολόκληρη η χώρα ευρίσκεται για δεύτερη φορά σε καραντίνα και σε καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, λόγω της πανδημίας του Covid- 19.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, πλαισιούμενος από τον άγοντα τα ονομαστήριά του, Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τους Ιερείς του Ναού και τους Διακόνους.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών, αρχικά αναφέρθηκε στην απρόσμενη νέα καραντίνα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, σε μία πρωτοφανή περίοδο, σε μία περίοδο, η οποία έχει εδώ και καιρό αποειδωλοποιήσει, έχει απομυθοποιήσει τον ναρκισσισμό της ανθρώπινης επιστήμης και των ανθρώπινων κατορθωμάτων, έχει ξεγυμνώσει τον άνθρωπο, ο οποίος πίστευε, ότι έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε μπορεί να προβλέπει τα πάντα, να προνοεί για όλα, να έχει λύσεις για όλα τα ζητήματα, ότι μπορεί να διαβάζει σωστά όλα τα προβλήματα.

Και ήρθε η πανδημία, την οποία υποφέρει όλη η ανθρωπότητα, για να γκρεμίσει όλα αυτά τα είδωλα. Και μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα, ήλθε μία δεύτερη καραντίνα, ένας δεύτερος εγκλεισμός, παρά την ρητή υπόσχεση και δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος εγκλεισμός. Το λεγόμενο lockdown είχε αποκλειστεί.

Μέσα λοιπόν σε αυτήν την ατμόσφαιρα του παγκοσμίου εγκλεισμού, η Αγία μας Εκκλησία συνεχίζει να διδάσκει, να παρηγορεί, να στέλνει το μήνυμά της, ακόμα και μέσα από τις κλειστές Εκκλησίες, ακόμα και μέσα από τις σφραγισμένες πόρτες, το μήνυμα του Ευαγγελίου. Ο Λόγος του Θεού «οὐ δέδεται» και απευθύνεται στις καρδιές, που θέλουν να τον ακούσουν, στις καρδιές που αισθάνονται, ότι μονάχα ο Χριστός είναι η μόνη ελπίδα, η μόνη δύναμη, η μόνη διέξοδος στα αδιέξοδα».

Δίδοντας μήνυμα αισιοσοξίας, πατρικής αγάπης και ελπίδος ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος προς όλους τους παρακαλουθούντες πιστούς, τους εγγύς και τους μακράν ανέφερε:

«Δεν είναι μονάχα η δυσκολία του εγκλεισμού, δεν είναι μονάχα η δυσκολία της ασθένειας για αυτούς που πάσχουν από τον κορωνοϊό, είτε από άλλη ασθένεια και είναι στο κρεβάτι του πόνου, δεν είναι μόνο η δυσκολία των γηρατειών, δεν είναι η δυσκολία μονάχα της μοναξιάς, αλλά είναι κι άλλες δυσκολίες, τις οποίες θα έπρεπε να τις σκέφτονται περισσότερο και να τις λαμβάνουν περισσότερο υπόψη, αυτοί που, επαναλαμβάνω, αγορεύουν καθημερινά, από τα τηλεοπτικά παράθυρα και ενίοτε μακριά από όμορφες πόλεις της Ευρώπης. Υπάρχει μία κοινωνία, την οποία καλό είναι να τη βλέπουμε και να την γνωρίζουμε και τουλάχιστον να έχουμε επίγνωση σε ποια κατάσταση βρίσκεται, τι τραγωδία περνάει.

Εύχομαι υπομονή και κουράγιο και δύναμη και ελπίδα και πάνω από όλα ένα πράγμα εύχομαι και προσεύχομαι μέσα από την καρδιά μου, να μην έχει θύματα αυτή η πανδημία. Να μη χάσουμε την πίστη μας στο Χριστό, την αγάπη μας στον Χριστό και την εμπιστοσύνη μας στον Χριστό, γιατί τα κομμάτια της ψυχής μας μονάχα ο Χριστός μπορεί να τα ενώσει. Καλή δύναμη, καλή υπομονή, καλό κουράγιο και πολύ κουράγιο, κουράγιο ψυχής εύχομαι σε όλους σας».