Μητροπολίτης Φιλίππων: Η εκκλησία έχει τηρήσει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί με άψογο τρόπο

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου κ. Στέφανος μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής για τα γεγονότα στον κορωνοϊό τελευταίο διάστημα.

Σχολίασε τα περιστατικά που αφορούν την εκκλησία και τη λειτουργία των ιερών ναών τόσο σήμερα αλλά και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων σχολιάζοντας την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ανέφερε ότι ότι ο καθένας από την πλευρά του κάνει αυτό το οποίο πρέπει και ευθύνεται στη θέση που βρίσκεται, πρέπει να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη στη συμπεριφορά του, στον τρόπο του, στην επικοινωνία του και στην ασφάλεια γενικότερα και του δικού του οικείου περιβάλλοντος και του εργασιακού του περιβάλλοντος αλλά και του εαυτού του τονίζοντας ότι χρειάζεται προσοχή. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης στην ανευθυνότητα ελαχίστων που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.

Ερωτηθείς για το ρόλο που έπαιξε η πανηγυρική θεία λειτουργία ανήμερα του Αγίου Δημητρίου στη διασπορά της κορωνοϊού, σημείωσε ότι δεν πρέπει να επικεντρώνεται ένα τέτοιο ζήτημα σε μια υπόθεση όπως αυτή του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου.

“Συγχρόνως εκείνη την περίοδο συνέβησαν και άλλα πολλά στη Θεσσαλονίκη. Ήμουν και εγώ εκεί. Δεν θέλω να κρίνω βεβαίως καταστάσεις αλλά οι συνωστισμοί που γίνονται συνεχώς σε κάποιους συγκεκριμένους τόπους, δημιουργούν το πρόβλημα. Εγώ πως πράττω, εγώ πως ευθύνομαι, εγώ πως εκφράζομαι.” ανέφερε ο κ. Στέφανος.

Όσον αφορά τα κρούσματα στην εκκλησία είπε: Δεν είμαστε υπεράνθρωποι εμείς. Ποια είναι η εκκλησία; Εκκλησία είμαστε όλοι μας, κλήρος και λαός. Δεν είναι μόνο οι ιερωμένοι ή οι μοναχοί. Άνθρωποι είμεθα και εμείς και κολλάμε και κολλούμε” προσθέτοντας: :”Πρέπει να το βλέπουμε ανθρώπινα, σαν γεγονός αλλά όχι ελάχιστοι ευτυχώς το συνδυάζουν δυστυχώς το γεγονός με τη θεία κοινωνία. Αυτό είναι βλασφημία σε αυτή την υπόθεση. Κανένας δεν είπε ότι εμείς δεν κολλάμε. Παρόλα αυτά να τονίσω ότι η εκκλησία έχει τηρήσει τα μέτρα αυτά τα οποία έχουν επιβληθεί για τις εκκλησιές της με άψογο τρόπο”.

Ερωτώμενος για το αν και ο ίδιος έχει κάνει το τεστ για τον κορονοϊό, ο Μητροπολίτης Φιλίππων υπογράμμισε: “Αυτό το ανακοίνωσα ήδη. Τότε ακριβώς που συνέβησαν αυτά τα γεγονότα και πολλοί είχαν επιβαρύνει το κλίμα εναντίον της εκκλησίας εγώ προσωπικά είχα κάνει τεστ, ακριβώς εκείνη την ημέρα που δυσκολεύτηκαν κατά κάποιο τρόπο τα πράγματα με αυτά που είχαν ανακοινωθεί. Δε βγήκα να τω κάπου. Δεν διαφημίζομαι ότι εγώ είμαι αρνητικός όπως και ήμουν. Δε βλέπω τον άλλον που είναι θετικός σαν έναν άνθρωπο ο οποίος οδηγείται στο θάνατο”.

Όσον αφορά τις εκκλησίες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων ανέφερε ότι προφανώς Θα ανοίξουν αλλά με ένα πρόγραμμα ακριβώς όπως είχε ανακοινωθεί και προηγουμένως , όχι εντελώς χαλαρά, όποιος θέλει κτλ.

Η ευθύνη όμως του καθενός και η ενότητα και η οποιαδήποτε παραπληροφόρηση είναι εκείνα τα οποία πρέπει να μας προβληματίζουν. Ενωμένοι, υπεύθυνοι, προσωπικά δεδομένα, όχι χωρισμοί του τύπου εμείς οι θετικοί και εσείς οι αρνητικοί.