Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: Σε κάθε ανθρώπινη δοκιμασία παραμονεύει η αγάπη του Θεού

Συνεχίζοντας την περιοδεία του στις παραμεθόριες ενορίες της επαρχίας του, κατά τη θερινή περίοδο, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την Κυριακή, 31 του μηνός Ιουλίου 2022, επισκέφθηκε την κωμόπολη των Κομάρων, του τέως Δήμου Τριγώνου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Ο Μητροπολίτης με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα της θεραπείας των δύο τυφλών και του δαιμονιζομένου κωφού, κηρύττων τον θείο λόγο, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Σε κάθε ανθρώπινη περιπέτεια και δοκιμασία παραμονεύει η αγάπη του Θεού, για να παρέμβει διακριτικά και αποδοτικά. Καμία δύναμη και κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να ανακόψει την παρέμβαση του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται για τη θειική παρέμβαση είναι η ανθρώπινη συγκατάθεση. Είναι το «ναι» του ανθρώπου στο «θέλω» του Θεού. Ο Θεός θέλει, αλλά ο άνθρωπος συναινεί. Ο Θεός χαρίζει, αλλά ο άνθρωπος αποφασίζει εάν θα δεχθεί το χάρισμα. Αυτό το «ναι» των δύο τυφλών της σημερινής ευαγγελικής περικοπής σηματοδοτεί τη στάση των πιστών απέναντι στον Κύριο κατά την καθημερινότητά μας. Είναι ένα «ναι» που καλούμεθα να το λέμε πολλές φορές, καθώς πολλά είναι τα προβλήματα και τα θέματα που μας ταλαιπωρούν.

Θα μπορούσε ο Παντοδύναμος Χριστός να ενεργεί χωρίς το ανθρώπινο «ναι». Η αρχοντιά Του και το ελεύθερο φρόνημα, όμως, με το οποίο μας προίκισε, δεν Του επιτρέπουν να κάνει κάτι τέτοιο. Θέλει να δώσει, και δίδει, μόνον όταν το θέλουμε κι εμείς. Για να πούμε στον Χριστό αυτό το μεγάλο «ναι», χρειάζεται πρώτον, να διψάει η ψυχή μας για το πρόσωπό Του. Η παρουσία Του να είναι η μοναδική και υπέρτατη επιθυμία της ζωής μας. Η απουσία Του να είναι το αφόρητο μαρτύριο, από το οποίο θα σπεύδουμε να αποδράσουμε. Η δίψα για τον Χριστό είναι ασίγαστη και ακόρεστη για τον αληθινά πιστό. Εάν αισθανόμεθα αυτή την ακατάβλητη δίψα μέσα μας για τον εράσμιο της ζωής μας Ιησού, τότε Του αφήνουμε το περιθώριο να δουλέψει για μας. Να ενεργήσει το πιο ωφέλιμο και χρήσιμο για κάθε περίσταση που αντιμετωπίζουμε.

Δεύτερον, για να πούμε αυτό το σημαντικότατο «ναι» στον Χριστό, είναι απαραίτητο να έχουμε αληθινή ταπείνωση. Η ταπείνωση αυτή ξεκινάει από την προϋπόθεση της αυτογνωσίας. Όταν μελετήσουμε με ειλικρίνεια τον εαυτό μας, τότε θα διαπιστώσουμε τα αμέτρητα λάθη, τα ελαττώματα, τα πάθη, τις πτώσεις, την άγνοια και τη μικρότητά μας· τότε θα παραδεχτούμε ότι μόνον εμείς είμεθα αποκλειστικά υπεύθυνοι για κάθε κακό που μας συμβαίνει…

Τρίτον, για να φωνάξουμε στον Χριστό το σωτήριο «ναι» είναι απαραίτητο να προσθέσουμε και το «Κύριε», όπως έκαναν οι δύο τυφλοί του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος. Ο Χριστός είναι ο μοναδικός Κύριος, ο παντοδύναμος Θεός. Η αναγνώριση της κυριότητάς Του δεν είναι τιμητική για Εκείνον, διότι Εκείνος δεν το έχει ανάγκη. Είναι τιμητική για εμάς, που υποκλινόμαστε μπροστά στην παντοδυναμία Του και στο απροσμέτρητο μεγαλείο Του. Το «Κύριε» είναι μία κραυγή δοξολογίας και ευχαριστίας, που φανερώνει ευγνωμοσύνη και αναγνώριση της θέσης του καθενός. Όταν αναγνωρίζουμε τον Ιησού ως Κύριό μας, τότε θέλουμε και να μετανοήσουμε για τα λάθη μας, να υποταχτούμε στην παρουσία Του, να αφεθούμε στη φροντίδα Του, να μιμηθούμε την πρακτική Του, να συμπορευθούμε στη δόξα Του».

Την Θεία Λειτουργία στα Κόμαρα παρακολούθησαν ο Διοικητής του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Βαρδής Χαρκιανάκης και ικανοποιητικό εκκλησίασμα.