Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: Καταστρέφοντας το περιβάλλον μας, καταστρέφουμε το μέλλον των παιδιών μας

Ενώ μαίνεται για τέταρτη ημέρα η καταστροφική πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό της Δαδιάς και με εστραμμένη τη σκέψη και την καρδιά του στο γεγονός αυτό ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022, ιερούργησε και προσευχήθηκε με ιδιαίτερη αναφορά στην κατάπαυση του πυρός, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Κουφοβούνου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα της θεραπείας του παραλυτικού της Καπερναούμ, τόνισε ότι η ασθένεια, ο πόνος, η φθορά και η θλίψη είναι καρπός της αμαρτίας τα οποία έρχεται να θεραπεύσει και να επουλώσει ο Χριστός. Χαρακτηριστικά τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Η αμαρτία είναι πηγή κάθε πνευματικής αναπηρίας. Όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Θεό, τότε απομακρύνεται από την αληθινή ζωή. Μακριά από τον Θεό παραμονεύει ο θάνατος, η κάθε μορφής αγκύλωση, η φθορά και η μιζέρια του πνεύματος και του σώματος. Αυτή τη μιζέρια συναντά σήμερα ο Χριστός στην Καπερναούμ. Είναι η μιζέρια που κάνει τον άνθρωπο προκατειλημμένο, εσωτερικά στείρο, μονόχνωτο, γεμάτο από παρωπίδες.

Μακριά από τον Θεό ο άνθρωπος κολλάει σε απόψεις που του παρέχουν επίπλαστη συναισθηματική ασφάλεια, σε κανόνες και καθωσπρεπισμούς που του φτιάχνουν μία εξωτερική βιτρίνα, χωρίς όμως να του τακτοποιούν την εσωτερική ακαταστασία. Αιτία κάθε εσωτερικής αναστάτωσης είναι η αμαρτία. Η αμαρτία χωρίζει τον άνθρωπο από τον Θεό. Ο χωρισμός από τον Θεό φέρνει σύγχυση στον νου. Ο άνθρωπος χωρίς Θεό γίνεται ή ανήμερο θηρίο ή ανόητο θύμα. Ο συγχυσμένος νους δεν μπορεί να διακρίνει το σωστό από το λάθος, το σημαντικό από το ανόητο, το θεϊκό από το δαιμονικό, την πίστη από τη θρησκοληψία, την αληθινή ευσέβεια από την κάλπικη υποκρισία».

Στη συνέχεια, με αφορμή την πυρκαγιά στο Δάσος της Δαδιάς μίλησε για την οικολογική καταστροφή, που προκαλεί η εγωιστική διαχείριση του περιβάλλοντος από τον μεταπτωτικό άνθρωπο. Και συνεπλήρωσε ότι καταστρέφοντας το περιβάλλον μας καταστρέφουμε το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, την οποία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο εκπρόσωπος της 50ης Ταξιαρχίας Συνταγματάρχης Γεώργιος Νέλλας, η Διοικητής της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου Αστυνόμος Αναστασία Πουρναρά και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Κουφοβούνου Σταύρος Ριζούδης, ο Μητροπολίτης παρουσίασε στο πολυπληθές εκκλησίασμα τον νέο εφημέριο της ενορίας π. Παναγιώτη Ζίλφο και του ευχήθηκε καλή διακονία.

Το απόγευμα ο Μητροπολίτης τέλεσε τα Θυρανοίξια του νεόδμητου Παρεκκλησίου της Αγίας Άννης, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλεισσούς Ορεστιάδος. Ο κ. Δαμασκηνός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Θεό, διότι τον αξιώνει να παραδώσει στην λατρεία του Θεού ένα ακόμη Ευκτήριο Οίκο και συνεχάρη προς τούτο τον εφημέριο της ενορίας π. Αθανάσιο Δανάκη για την φιλότιμη προσπάθειά του.

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός μιλώντας για το πρόσωπο της Αγίας Άννης τόνισε την αξία της προσευχής, της υπομονής, της ταπεινώσεως και της εμπιστοσύνης στο Θεό που επέδειξαν οι άγιοι Ιωακείμ και Άννα και τους οποίους ευλόγησε ο Θεός να φέρουν στον κόσμο την Αειπάρθενο και να αξιωθούν να είναι οι Προπάτορες του Κυρίου μας.