Μητροπολίτης Χίου: Η Μικρασία ζει, είναι πνεύμα και πολιτισμός

Με συγκίνηση, προσευχή και μνήμη τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Χίου Ψαρών και Οινουσσών τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τη θυσία των πατέρων πολλών κατοίκων σήμερα της Χίου στα «ματωμένα χώματα» της ελληνικής ιωνικής γης.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου, την παλλομένη καρδιά των μικρασιατών στη Χίο, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 οι ιερές εικόνες του Ευαγγελισμού από τον Άγιο Γεώργιο Φρουρίου, της Αγίας Παρασκευής από τον ομώνυμο ναό του Καστέλου, του Αγίου Ελευθερίου από τον Άγιο Νικόλαο Φραγκομαχαλά και η εφέστιος του Αγίου Χαραλάμπους, και τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Ιωνίας κ. Μάρκου, παρουσία του Βουλευτού κ. Μιχαηλίδη, του Δημάρχου κ. Κάρμαντζη, του Αντιπεριφερειάρχου κ. Βρουλή, του Ταξιάρχου κ. Χατζή και άλλων αρχών.

Ο ακρίτας Ιεράρχης, στο κήρυγμά του συνέδεσε τον Σταυρό του Χριστού με τη θυσία του Μικρασιατικού Ελληνισμού και τόνισε:

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για Μικρασιατική Καταστροφή. Όσο θα ραψωδούνται οι στίχοι του Ίωνος Ομήρου, όσο θα μελετάται η ιστορία του Αλικαρνησέος Ηροδότου, όσο θα στοχαζόμεθα με τη φιλοσοφική μέθοδο του Μιλησίου Θάλητος, όσο θα καταρτιζόμεθα από τον παύλειο λόγο στους Εφεσίους, τους Γαλάτες και τους Κολασσαείς όσο θα τρεμοφέγγουν οι λυχνίες των 7 Εκκλησιών της Αποκαλύψεως, όσο θα ομολογούμε την πίστη των Α΄, Γ΄, Δ΄, και Ζ΄ Οικουμενικών Συνόδων, όσο θα αναζητάμε να ξεδιψάσουμε στο κρυφό περιγάλι του πρώτου Ελληνικού Νόμπελ, η Μικρασία δεν καταστρέφεται. Η Μικρασία ζει. Η Μικρασία είναι πνεύμα και πολιτισμός.

Αλλά δεν πρόκειται ούτε για μικρασιατικό ξεριζωμό. Οι δήμιοι του έθνους μας έκοψαν τα φύλλα και τα κλαδιά μας, αλλά δεν είχαν και δεν έχουν το δικαίωμα, ούτε τη δύναμη να βγάλουν τις ρίζες μας, να μας ξεριζώσουν απ’ τα πανάρχαια ελληνικά χώματα μας. Οι ρίζες μας είναι εκεί, μαζί με τα οστά των προγόνων, και προσδιορίζουν την κυριότητα της Ιάδος γης, προσμένοντες μετά τον Σταυρό την Ανάσταση, μετά τη σκλαβιά την απελευθέρωση.

Είναι θυσία, όπως η θυσία του Γολγοθά, που αγιάζει τον άνθρωπο. Είναι θυσία που ανέδειξε τα σφάγια της, τον μάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης και τους συν αυτώ, σε Αγίους της Εκκλησίας. Είναι θυσία που κάνει πατρίδα μας τη χώρα του Παραδείσου».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος απένειμε τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου στον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κλασικών Σπουδών του ΔΠΘ κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη, Καθηγητή Λαογραφίας, πολυγραφότατο επιστήμονα, με εκκλησιαστικό φρόνημα και προσφορά στην Εκκλησία και την επιστήμη, παλαιό συμφοιτητή στη Φιλοσοφική Αθηνών (1983-1987), ενώ ο κ. Βαρβούνης επέδωσε στον κ. Μάρκο το μετάλλιο των 10 χρόνων της Σχολής χαρακτηρίζοντάς τον ως τον Δεσπότη «με τα λιτά άμφια και το καθαρό βλέμμα».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία από τον Καθηγητή κ. Βαρβούνη.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Στρατηγού Πλαστήρα και ακολούθησε πομπή με τις ιερές εικόνες έως τον λιμένα της πόλεως, στα νερά του οποίου ερρίφθη δάφνινο στεφάνι.