Μητροπολίτης Bεροίας: Πώς γίνεται η σωστή προσευχή; (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Πώς γίνεται η σωστή προσευχή;».

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στη διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Διανύουμε ήδη την τρίτη εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία για τους περισσότερους χριστιανούς είναι συνδεδεμένη με την έννοια της νηστείας. Είναι όμως μόνο αυτό η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τι ακριβώς σημαίνει νηστεία;

Η νηστεία, όπως ακούσαμε να μας την περιγράφει την προηγούμενη εβδομάδα ο όσιος Συμεών ο νέος Θεολόγος, είναι ένα από τα βασικά συστατικά στοιχεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δεν είναι όμως το μοναδικό. Ο ίδιος ο Χριστός, απαντώντας στην ερώτηση των μαθητών του γιατί δεν μπόρεσαν να εκβάλουν το δαιμόνιο από έναν ταλαίπωρο νέο, συνέδεσε με την προσευχή με νηστεία. «Τούτο το γένος», είπε, «εν ουδενί δύναται εξελθείν ει μη εν προσευχή και νηστεία» (Μαρκ. 9.29).

Εφόσον, λοιπόν, ο πνευματικός μας αγώνας είναι κατά των δαιμόνων, καθώς πίσω από κάθε πάθος, από κάθε αδυναμία, από κάθε πειρασμό κρύπτεται «ο κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου», η νηστεία μας θα πρέπει να συνδυάζεται οπωσδήποτε με την προσευχή, εάν θέλουμε να έχουμε με τη χάρη του Θεού αποτέλεσμα στην προσπάθειά μας, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Τον συνδυασμό άλλωστε της νηστείας και της προσευχής με την αγρυπνία, ως το μέσο διά του οποίου αποκτά ο αγωνιζόμενος πιστός τα ουράνια χαρίσματα, μας υποδεικνύει και ο ιερός υμνογράφος, εκφράζοντας την εμπειρία της Εκκλησίας και των αγίων: «Νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, ουράνια χαρίσματα λαβών». Με τη νηστεία, δηλαδή, την αγρυπνία και την προσευχή, έλαβε, ψάλλουμε για πολλούς οσίους και θεοφόρους πατέρες, ουράνια χαρίσματα.

Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε για την προσευχή, η οποία αποτελεί το δεύτερο βασικό στοιχείο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Διότι, όπως πρέπει να μάθουμε να νηστεύουμε σωστά και θεάρεστα, έτσι θα πρέπει να μάθουμε και να προσευχόμαστε σωστά και θεάρεστα.

Τη σημασία της σωστής και θεαρέστου προσευχής μας υπέδειξε πρώτος ο Κύριός μας, παραδίδοντάς μας την προσευχή που ονομάσθηκε γι᾽ αυτόν τον λόγο «Κυριακή προσευχή», και είναι η προσευχή που αρχίζει με την επίκληση του ουρανίου Πατρός, η γνωστή σε όλους μας προσευχή «Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς».