Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως: Το εμβόλιο θα μας λυτρώσει

Για το εμβόλιο κατά το κορωνοϊού, την συνωμοσιολογία για το τσιπάκι, την Θεία κοινωνία αλλά και για τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ , ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

“Σήμερα είναι πολύ βαριά μέρα γιατί ένας Μητροπολίτης, ένας χαρούμενος άνθρωπος, ένας γλυκύτατος, ευγενέστατος άνθρωπος έφυγε ο Μητροπολίτης Καστοριάς” είπε ο κ. Άνθιμος συμπληρώνοντας για τον μακαριστό: “Ήταν στην συναναστροφή, στη σκέψη, στην επικοινωνία, στην κατάθεση των δεδομένων στη Σύνοδο πάντοτε ευεργετικός και πάντοτε μας βοηθούσε με τη σκέψη του ο Σεραφείμ και μας πονάει αλλά τι συμβαίνει; Μπήκαμε και εμείς κάτω από το στόχαστρο πολλών ανθρώπων, δικών μας μπορώ να πω, αλλά με μια υπερβολή, με μια απολυτότητα δικοί μας άνθρωποι και κάποια στιγμή υπαναχωρήσαμε μπροστά στις υπερβολές, στις ακρότητες, στο φανατισμό τον θρησκευτικό που είναι ότι χειρότερο υπάρχει”.

Ερωτηθείς αν θα κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως απάντησε ότι θα το κάνει προκειμένου να λυτρώσει τόσο τον ίδιο όσο και τους ανθρώπους που είναι δίπλα του, “Είναι αυτονόητο” είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε ότι δοξάζει το Θεό που φώτισε τους επιστήμονες και προχώρησαν στο να συγκροτήσουν τα υλικά που απαιτούνται ώστε να καταπολεμήσουν με αυτό το εμβόλιο, τον ιό.

Αναφερόμενος στη συνωμοσιολογία για το τσιπάκι τόνισε χαρακτηριστικά: “Τι τσιπάκι, εδώ οι Έλληνες απογυμνώνονται στο facebook το τσιπάκι θα φοβούνται;”

Για τους ιερείς που δεν συναινούσαν στη χρήση μάσκας μέσα στην εκκλησία ο κ. Άνθιμος επεσήμανε ότι οι πρώτες κινήσεις ήταν λαθεμένες “Εγώ δεν το βλέπω μόνο σαν κοινωνικό γεγονός, είναι καθαρά θεολογικό γεγονός. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σύμφωνα με τη θεολογία μας ότι ο ναός είναι χώρος άκτιστος, ο ναός είναι χώρος κτιστού. Υπάρχουν μέσα όλα τα κτιστά στοιχεία της φύσεως, και οι άνθρωποι, υπάρχουν και οι άγγελοι, υπάρχουν και τα μικρόβια παντού υπάρχουν μέσα στο ναό, δεν είναι θερμοκοιτίδα, δεν είναι αποστειρωμένος χώρος ο ναός. Αλίμονο αν θα ήταν. Είχαμε εκείνο το θεολογικό λάθος που μερικοί από ελλιπή θεολογική ενημέρωση και κατάρτιση νόμιζαν ότι οτιδήποτε μπαίνει μέσα στο ναό καθαγιάζεται. Ακούσαμε ακόμα και τα σκεύη , μα είναι δυνατόν; Είχαμε εκείνο το λάθος που μας οδήγησε σε μια πολεμική που δεν θα έπρεπε να γίνει ενάντια στη Θεία Κοινωνία και φτάσαμε τώρα στην άλλη πλευρά που ήταν η ανακοίνωση του ιερέως, (που έδιωξε από την εκκλησία πιστούς που δεν φορούσαν μάσκα), που ήταν λίγο αυστηρή αλλά στην ουσία της συμφωνώ απόλυτα” σημείωσε.

Αναφερόμενος στην θεία Κοινωνία ο Μητροπολίτης τόνισε ότι το θέμα είναι πολύ λεπτό.”Είπα ότι και οι πιστοί που έχουν εμπειρία αλλά και οι δύσπιστοι χτύπησαν με άκομψο τρόπο την πόρτα του μυστηρίου. Και οι μεν και οι δε. Ούτε ο πιστός μπορεί να πει «ελάτε να κοινωνήσετε και δεν θα πάθετε τίποτε», ούτε και αυτό είναι θεολογικά σωστό αλλά ούτε και να πούμε ότι «θα κολλήσετε» γιατί μεσολαβεί και το θαύμα και το μυστήριο”.

Εγώ, συνέχισε ο κ. Άνθιμος, έχω την εμπειρία ότι κοινώνησα πολλές φορές όλους τους ασθενείς του νοσοκομείου και μετά κατέλυα και δόξα τω Θεώ δεν είχα καμία προσβολή, όχι όμως γιατί εγώ είμαι καλός αλλά γιατί το μυστήριο είναι το Θεού. Για αυτό δεν θα παινευτώ ποτέ ελάτε και θα δείτε δεν θα πάθετε αλλά θα σεβαστώ και αυτόν που διστάζει και θα του πω «μη στενοχωριέσαι κάθισε και όταν περάσει το κακό επανέρχεσαι».

“Αν δεν είχαμε όλη αυτή τη φορτική πίεση και όλη αυτή σκληρότητα θα μπορούσε η εκκλησία νηφάλια, δεν είναι δογματικό θέμα, να καθίσει να συζητήσει και την αλλαγή του τρόπου μεταλήψεως προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η ευαισθησία την οποία έχουν πολλοί άνθρωποι και προ κορονοϊού” συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως.