Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως: Στην εκκλησία δεν τιμάμε ιδέες, είμαστε πιο πραγματιστές

«Στην αρχή είχαμε πει να μην κλείσουν οι εκκλησίες, αλλά σε νεότερες συζητήσεις που έγιναν είπαμε δεν γίνεται, πρέπει και εμείς να σηκώσουμε ένα βάρος» τόνισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος σε συνέντευξη του στο Ράδιο Ελπίδα.

Ο κ. Άνθιμος αναφέρθηκε επίσης στην χθεσινή γιορτή των Αρχιστρατήγων Αρχαγγέλων λέγοντας ότι η μέρα αυτή μας δείχνει τον πλούτο και την διεισδυτικότητα της Ορθόδοξης εκκλησίας.

«Στην εκκλησία δεν τιμάμε ιδέες. Οι ιδέες σήμερα είναι και αύριο αλλάζουν, τροποποιούνται. Έτσι προάγεται και ο πολιτισμός. Γι’ αυτό στην εκκλησία είμαστε πιο πραγματιστές. Τιμούμε πρόσωπα και γεγονότα. Το πρόσωπο έζησε, ξέρουμε τη βιωτή του, το γεγονός συνετελέσθη, ξέρουνε τι έγινε, πως έγινε. Έτσι εορτάζουμε τους Αγίους, τα Εισόδια της Θεοτόκου. Από την εμπειρία της εκκλησία έχει καταλάβει την ύπαρξη αοράτων, άυλων, πνευματικών δυνάμεων που αναφέρονται στην Αγία Γραφή με τρόπο πολύ συνοπτικό, ότι υπάρχουν και αλλά δημιουργήματα που τα δημιούργησε ο Θεός σε μια βαθμίδα λίγο ανώτερη από εμάς. Είναι πνευματικές, υλικές υπάρξεις, κτίσματα του Θεού, δημιουργήματα του Θεού. Υπάρχουν λοιπόν οι άγγελοι και η εκκλησία με την εμπειρία της μιλάει περί αγγέλων, περί Αρχιστρατήγων Αρχαγγέλων».

Και συνέχισε ο κ. Άνθιμος: «Μιλούμε για πνευματικές οντότητες. Γι’ αυτό η φύση των αγγέλων φανερώνει την διεισδυτικότητα της πίστεως. Στην εκκλησία και στην πίστη μας το καλό και το κακό είναι ανυπόστατο, έχει πρόσωπο. Δεν είναι η έννοια του καλού και η έννοια του κακού».

Αναφερόμενος στον Άγιο Νεκτάριο ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως μας παρότρυνε να έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό, όπως ο Άγιος Νεκτάριος, είτε καλό έχουμε στη ζωή μας κάποια δυσκολία, κάποιο πρόβλημα, να μην τα βάζουμε με το θεό. «Ο Θεός κάθε φορά που βασανιζόμαστε, είτε από τα δικά μας λάθη είτε από την κακιά των συνανθρώπων μας, έρχεται πιο κοντά σε εμάς. Να μας ξεκουράσει, να μας παρηγορήσει, έρχεται δίπλα μας. Είτε στα εύκολα είτε στα δύσκολα να μένουμε ενωμένοι με το Θεό. Αυτό έκανε ο Άγιος Νεκτάριος. Όλοι τον αρνήθηκαν, τον περιφρόνησαν, τον εξευτέλισαν, ο ίδιος ήξερε ποια είναι η πραγματικότητα.δεν διεκδίκησε το δίκιο του ποτέ».

Σχολιάζοντας το κλείσιμο των εκκλησιών επεσήμανε: ι«Δεν είναι ωραίο το θέαμα να βλέπεις έναν άδειο ναό. Παρ’ όλα αυτά η αγάπη εκμηδενίζει την απόσταση. Εγώ σας αισθάνομαι σαν να είστε όλοι εδώ μέσα, σαν να επικρατεί το αδιαχώρητο μέσα στο ναό. Από αγάπη δεχτήκαμε και αυτό το 2ο lockdown προκειμένου να μην βλάψουμε, να μην κάνουμε κακό σε κάποιο συνάνθρωπο μας».

Στο αν υπήρχε σχέδιο να κλείσουν οι εκκλησίες τόνισε ότι δεν υπήρχε εξ’ αρχής τέτοιο σχεδιασμός.

«Στην αρχή είχαμε πει να μην κλείσουν, αλλά σε νεότερες συζητήσεις που έγιναν είπαμε δεν γίνεται, πρέπει και εμείς να σηκώσουμε ένα βάρος. Δεν μεταδίδεται ο ιός με την Θεία Κοινωνία αλλά συνωστισμό μπορεί να μεταδοθεί, διότι δεν προσέχουμε. Αλίμονο, οι ναοί δεν είναι θερμοκοιτίδες, ότι υπάρχει έξω, υπάρχει και μέσα στο ναό. Βγάζω πάντα έξω το θέμα της Θείας Κοινωνίας. Η Θεία κοινωνία είναι δεδομένο ότι δεν κολλάει, όχι εξαιτίας μας αλλά επειδή είναι το μυστήριο του Θεού. Να φυλάει ο Θεός από κάθε κακό, δεν είμαστε άτρωτοι».

Κλείνοντας την συνέντευξη του αναφέρθηκε στις κινήσεις βίας που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη: «Το Ισλάμ έχει δυσκολία να ανεχτεί, δεν είναι μια θρησκεία η οποία είναι συγκαταβατική, έχει μια απολυτότητα. Γίνονται πολλές προσπαθείς το Ισλάμ να ερμηνευτεί με ένα τέτοιο τρόπο που θα μπορέσει να συνυπάρξει με άλλους λαούς και πολιτισμούς. Φαίνεται ότι εκεί που πήγαν στην Ευρώπη οι Μουσουλμάνοι δεν μπόρεσαν οι τοπικές κοινωνίες να τους εντάξουν πνευματικά και πολιτιστικά, και βρήκαν μια τελείως άθεη κοινωνία όπου ανέπτυξαν τη δική τους θρησκευτικότητα.

Εκεί που συνάντησαν μια αθεΐα θεώρησαν σωστό να επιβάλλουν τη δίκη τους πνευματικότητα, τη δική τους θρησκεία. Εκεί βρήκαν το χωράφι άδειο και μπήκαν να το καλλιεργήσουν. Πολωθήκαν τα πράγματα έφταιξαν και οι μητέρες πατρίδας τους, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία που δεν τους άφησαν ελεύθερους και δεν ενσωματώθηκαν στις τοπικές κοινωνίες. Και δημιουργήθηκε αυτή η πόλωση. Η Ευρώπη δεν είχε ένα πνευματικό ανάχωμα να σταματήσει

Χρειάζεται πολύ προσοχή γιατί ο θρησκευτικός πόλεμος εύκολα αρχίζει δύσκολα σταματάει».