Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως: Μας πληγώνει που η Ρωσική Εκκλησία προσπαθεί να σβήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Στο θέμα της χορήγησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξής που παραχώρησε σε τηλεοπτικό κανάλι ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.

Κληθείς να σχολιάσει την αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις συγκρούσεις που υπάρχουν μεταξύ ορισμένων χριστιανών, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως απάντησε πως “εγώ θα σύστηνα στους χριστιανούς να νοιάζονται περισσότερο για την ψυχή τους και λιγότερο για τα γεωπολιτικά. Εμείς δεν είμαστε ούτε πολιτικοί, ούτε διπλωμάτες άλλα πιστοί άνθρωποι. Όλα αυτά υπάρχουν μεν σαν πολιτικές και γεωπολιτικές κινήσεις που η εκκλησία οφείλει και εκεί να πάρει κάποιες αποφάσεις, αλλά δεν απασχολούν τους Χριστιανούς” και συμπλήρωσε πως “δυστυχώς όμως είναι ένας πειρασμός που οι χριστιανοί μας αντί να προσεύχονται, αντί να αγαπούν, βρίσκουν τέτοιου είδους γεωπολιτικά, πολιτικά, οικονομικά, διπλωματικά γεγονότα προκειμένου να διχάζονται μεταξύ τους”.

Στην προσπάθεια του Ρωσικού Πατριαρχείου να αμφισβητήσει την οικουμενικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να διεκδικήσει την ορθόδοξη πρωτοκαθεδρία, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως τόνισε πως “όλη αυτή η τακτική εμάς τους Έλληνες μας πλήγωσε πάρα πολύ το ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προσεταιρίστηκε την πολιτική της Ρωσίας και προσπαθεί να σβήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλαδή να ανατρέψει την εκκλησιαστική τάξη που υπάρχει εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια και να αναλάβει εκείνο τα πρωτεία της οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας”,.

Όπως επισήμανε, “δεν είναι ορθόδοξο αυτό και δεν μπορεί να γίνει μεταχειριζόμενη πολιτικά δεκανίκια και γεωπολιτικούς τρόπους. Αν ανατραπεί αυτή η ιερή τάξη που επικράτησε τόσα χρόνια θα ανατραπεί όλη η ορθοδοξία, γιατί όλοι οι λαοί θα ζητήσουν μία πρωτοκαθεδρία”.

Για το θέμα που έχει επικρατήσει με την εκκλησία των Σκοπίων, ο κ. Άνθιμος θέλοντας να πάρει θέση σημείωσε πως “θα δούμε τι θα φέρει ο Θεός και πού θα οδηγήσει τα πράγματα και εκείνοι χριστιανοί ορθόδοξοι είναι. Έχουμε τις ευαισθησίες μας αλλά όμως θέλει ευγένεια και ευαγγελική λεπτότητα και διάκριση, όχι σκληρότητα, πολεμική, μίσος και κακότητα”.