Μητρόπολη Σάμου: Ξεχνούν «οι δοκούντες άρχειν» ότι μόνο η Εκκλησία έμεινε για να μας παρηγορήσει;

Στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Σάμου προεξήρχε, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020, ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, με διπλά ζωγραφισμένη θλίψη τόσο στο πρόσωπο του όσο και σε αυτά των συλλειτουργούντων αυτού.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Ευσέβιος ανέφερε: “Ἀφ’ ενός μεν γιατί στερείται η είσοδος στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς της νεότερης ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, καθώς σε αυτόν τελέστηκε η Δοξολογία για την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα και υπογράφηκε η σχετική πράξη από τον Θεμιστοκλή Σοφούλη και του τότε Μητροπολίτη Σάμου Κωνσταντίνου Βαντζαλίδη, αφετέρου γιατί
τελείται η Θεία λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία πιστών, που όπως φαίνεται δεν εκτιμά κανείς από τους κρατούντες”.

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο λόγο του διερωτάται επίσης: “Στερηθήκαμε από τον φονικό σεισμό τους Ιερούς μας Ναούς, το κέντρο της Λατρείας και της ενότητος, όχι μόνον της Εκκλησίας, αλλά και του Έθνους. Τώρα θα μας στερήσουν και την θεία Λατρεία; Θα μας στερήσουν την θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων; Και τι μας έμεινε; Που θα ακουμπήσουμε όλοι εμείς οι χειμαζόμενοι από τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό πρόβλημα, την επιδημία του κορωνοιού και από τον καταστρεπτικό σεισμό Ακρίτες των Νησιών μας; Χωρίς σπίτια, χωρίς τους περισσοτέρους Ναούς μας, με χίλια δυό προβλήματα άλυτα, εγκαταλελειμμένοι και εμπερίστατοι, θα μείνουμε και αλειτούργητοι τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια;”

Διερωτάται επίσης ο κ. Ευσέβιος: “Έχουν άραγε νόημα οι εορτές αυτές της θείας Επιφανείας χωρίς Εκκλησιασμό και θεία Κοινωνία; Θα μείνουμε χωρίς Χριστό; Πως θα εορτάσουμε το Άγιο Δωδεκαήμερο χωρίς θεία Λατρεία, έστω και σε παρεκκλήσια, όπου οι Ναοί έπαθαν ζημιές ή εν ανάγκη και σε αίθουσες Σχολείων και πνευματικών Κέντρων; Ξεχνούν «οι δοκούντες άρχειν» ότι μόνο η Εκκλησία έμεινε για να μας παρηγορήσει, για να μας δώσει ελπίδα και να μας στηρίξει ψυχικά;”.