Μητρόπολη Ιερισσού: Ύβρις η άρνηση της τελέσεως των Ιερατικών καθηκόντων

Η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις Εξόδιες Ακολουθίες και διευκρινίζει ότι κανένας κληρικός δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας για τους πιστούς που απεβίωσαν από κορωνοϊό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στην αρχαία Εκκλησία η Εξόδιος Ακολουθία αποτελούσε ένα από τα Ιερά Μυστήρια και η άρνηση της τελέσεώς της αποτελεί ύβρις.

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Ιερά μας Μητρόπολις ενημερώνει τον Ιερό μας Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της Θεοσώστου Επαρχίας μας ότι τόσο το Υπουργείο Υγιείας, όσο και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με επίσημα έγγραφά τους διευκρινίζουν ότι η Εξόδιος Ακολουθία -δηλαδή η κηδεία- όλων των κεκοιμημένων Ορθοδόξων Χριστιανών τελείται πάντοτε εντός των Ιερών Ναών που επιθυμούν και επιλέγουν προς τούτο οι συγγενείς του εκδημήσαντος αδελφού μας.

Διευκρινίζομε ότι το ίδιο γίνεται και με την κηδεία των αδελφών μας που εξεδήμησαν λόγω COVID 19, δηλαδή κορωναιού. Οι σοροί αυτών των κεκοιμημένων αδελφών μας μεταφέρονται εντός των Ιερών Ναών και τελείται, ως η Ορθόδοξη Τάξη ορίζει, η Εξόδιος Ακολουθία, τηρουμένων των προβλεπομένων υπό της Πολιτείας μέτρων προς αποφυγή της διασποράς της πανδημίας (χρήση μάσκας, αποστάσεις, αντισηπτικά, εννέα άτομα μόνον παρόντα εντός του Ιερού Ναού κλπ.).

Ουδείς Κληρικός έχει δικαίωμα να αρνηθή την τέλεση της ως άνω Ακολουθίας. Να σημειώσωμε ότι στην αρχαία Εκκλησία η Εξόδιος Ακολουθία εθεωρείτο ως ένα από τα Ιερά Της Μυστήρια και θα είναι “ύβρις” η από μέρους μας άρνηση της επιτελέσεως των ιερατικών μας καθηκόντων. Επισυνάπτομε τα για τον λόγο αυτό εκδοθέντα Εγκύκλια Σημειώματα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την αντίστοιχο προς τούτο θέση του Τμήματος Υγιεινής και Υγιειονομικών Ελέγχων της Διεθύνσεως Δημόσιας Υγιείας του Υπουργείου Υγείας και Περιβάλλοντος.

Διευκρινίζομε ότι οι άμεσοι συγγενείς του κεκοιμημένου αδελφού μας, εφ’ όσον θεωρούν ότι λόγω στενής συγγενείας πιθανόν να εμολύνθησαν από τον κορωναιό, μπορούν να ζητήσουν οικειοθελώς την τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας επί του μνήματος. Μόνον τότε οι Κληρικοί μας θα τελέσουν επί του τάφου την Ακολουθία.»