Μεθεόρτιο Εσπερινό στην Ι.Μ. Παναγίας Βαλτεσινίκου τέλεσε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας (ΦΩΤΟ)

Το απόγευμα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, στο πλαίσιο της Τοποτηρητείας του στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, μετέβη στην Ι.Μ. Παναγίας Βαλτεσινίκου, όπου χοροστάτησε στον Μεθεόρτιο Εσπερινό και μίλησε επίκαιρα στους ευλαβείς προσκυνητές, για το πρόσωπο της Θεομάνας και Μάνας όλων μας.

Ι.Μ. Παναγίας Βαλτεσινίκου

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό Βαλτεσινίκο Αρκαδίας βρίσκεται η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαλτεσινίκου. Η Μονή ιδρύθηκε, σύμφωνα με επιγραφή, στις 5 Μαρτίου 1625, πράγμα που την κατατάσσει στις αρχαιότερες μονές της περιοχής.

Η Μονή έχει υποστεί πάρα πολλές επισκευές ανά τα χρόνια, πράγμα που οφείλεται και στο γεγονός ότι βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο της καταστροφικής μανίας των εχθρών, Τούρκων, Αράβων και Αλβανών. Ως αποτέλεσμα, η Μονή επισκευάσθηκε τέσσερις φορές, τα έτη 1736, 1773, 1820 και 1826. Όπως φαίνεται, σε κάποια από αυτές τις ανακαινίσεις οι μοναχοί αποφάσισαν να φτιάξουν την πόρτα της εκκλησίας αρκετά κοντή, πιθανότατα για να μην μπορούν να εισέρχονται έφιπποι οι εχθροί.

Η Μονή Βαλτεσινίκου έκλεισε με το βασιλικό διάταγμα του 1833, που προέβλεπε την αναστολή της λειτουργίας κάθε μονής που είχε λιγότερους από έξι μοναχούς. Το 1955, όμως, αναβίωσε από τις μοναχές Ελισάβετ και Αγαθή, οι οποίες ανακαίνισαν τα υπάρχοντα κτίρια και έχτισαν καινούργια.

Το καθολικό της Μονής χτίστηκε προς τα τέλη του 16ου με αρχές του 17ου αιώνα, δεν γνωρίζουμε όμως πότε ακριβώς αγιογραφήθηκε και από ποιον. Το εσωτερικό του παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μπορεί κανείς να διακρίνει εν μέρει τις τοιχογραφίες που κάποτε κοσμούσαν το τέμπλο και τον κυρίως ναό, οι οποίες είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές στη διάρκεια διαφόρων επιδρομών: κατά την επέλαση του Ιμπραήμ οι τοιχογραφίες καταστράφηκαν από πυρκαγιά, οι Αλβανοί που επιτέθηκαν στη Μονή αφαίρεσαν τα μάτια των αγίων, ενώ σε διάφορες άλλες φάσεις οι τοίχοι καλύφθηκαν από ασβέστη, καταστρέφοντας μέρος της διακόσμησης. Σταδιακά οι ζημιές αποκαταστάθηκαν και έγιναν εργασίες συντήρησης, με αποτέλεσμα σήμερα να μπορούμε να διακρίνουμε τον Ακάθιστο Ύμνο, σκηνές από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, καθώς και το Δωδεκάορτο.

Η Μονή εορτάζει κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε κατακλύζεται από πιστούς που έρχονται να προσκυνήσουν την Παναγία τη Βαλτεσινιώτισσα και να μεταλάβουν της γιορτινής αλλά συνάμα κατανυκτικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται εκεί.

Φωτογραφίες: © Δημήτριος Σκιαδάς