Με επιτυχία η επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Εξ ανατολών το φως»

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου το βράδυ στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βεροίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Εξ ανατολών το φως» με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος στην αρχή απηύθυνε χαιρετισμό και συνεχάρη τους συντελεστές.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, τον Δήμο Βεροίας και τον Σύλλογο «Ιερός Φώτιος» και παρουσιάστηκε με καλλιτεχνικό τρόπο η μακραίωνη ιστορία της καθ’ ημάς Ανατολής από το φοιτητικό τμήμα της Αδελφότητος “Χριστιανική Ελπίς” και την χορωδία των Εκπαιδευτηρίων “Ελπίδα”.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης απέδωσαν θαυμάσια τα γεγονότα των μαύρων εκείνων ημερών της Μικρασιατικής καταστροφής και νοερά μετέφεραν το πολυπληθές κοινό που παρακολουθούσε την εκδήλωση στην αιματοβαμμένη Μικρά Ασία και στις μαύρες ημέρες της Μικρασιατικής τραγωδίας.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: Ο Ελληνισμός μνημονεύει φέτος τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή, από την καταστροφή που τον πόνεσε όσο καμιά άλλη στα νεώτερα χρόνια, που άλλαξε ριζικά την πορεία του και άφησε μια βαθειά πληγή στις ψυχές όλων των Ελλήνων.

Γιατί δεν είναι εύκολο να αντέξει κανείς μια τόσο άδικη εξέλιξη, έναν τόσο βίαιο και απάνθρωπο διωγμό χιλιάδων ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες, από τόπους όπου για σχεδόν τρεις χιλιάδες χρόνια ακουόταν η ελλη­νική γλώσσα, άκμαζε ο ελληνικός πολιτισμός και ακτινοβολούσε η ελληνική παρουσία σε όλο τον κόσμο.

Γιατί είναι δύσκολο και σκληρό να διώχνονται με απερίγραπτη βαρ­βαρότητα χιλιάδες Ελλήνων από πόλεις και χωριά, στα οποία και η παραμικρή πέτρα φέρει τη σφραγίδα της ελληνικής ταυτό­τητος και ζωής.

Γιατί είναι φοβερό χιλιάδες Έλλη­νες από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Ανα­τολική Θράκη, να αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, αφήνοντας πίσω τους τα πάντα, και να βρίσκονται σε μία πατρίδα που αγωνιζόταν να ορθοποδήσει και να οργανωθεί ως κράτος.

Γιατί είναι φοβερό, να αναγκά­ζεσαι να αφήνεις πίσω σου τόπους ελληνικούς, τόπους μαρτυρικούς, τόπους ποτισμένους με αίματα ηρωικά, άγια, ελληνικά.

Κι όμως συνέβη! Το έζησαν οι πατέρες μας, το ζήσαμε και εμείς μέσα από τις διηγήσεις και τις αναμνήσεις τους, μέσα από την παράδοση και τον πολιτισμό τους, μέσα από την πίστη και την αρχο­ντιά τους, μέσα από την προσφορά τους για την πατρίδα και τη νέα Ελλάδα.

Γι᾽ αυτό και φέτος τους θυμό­μα­στε και τους τιμούμε ιδιαιτέρως. Η μνήμη τους γίνεται μνήμη μας με­σα από τις εκδηλώσεις που αφιέ­ρωσε η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, ο Δήμος της Βεροίας, ο Σύλλογος Μικρασια­των Ημαθίας και άλλοι φορείς για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Και αυτό κάνουμε και με την απο­ψινή επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Εξ ανατολών το φως», μία μου­σικοθεατρική παράσταση, την οποία ετοίμασε το φοιτητικό τμήμα του Συλλόγου «Χριστιανική Ελπίς» και πραγματοποιείται στη φιλόξενη αίθουσα του Χώρου Τεχνών Βεροίας, με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και του Δήμου Βεροίας, και συνδιορ­γάνωση του Συλλόγου «Ιερός Φώτιος». Μία μουσικοθεατρική παρά­σταση που θα μας παρουσιά­σει την ιστορία του Ελληνισμού της καθ᾽ ημάς Ανατολής, του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Ανατολικής Θράκης, του ξεριζω­μένου άδικα και βάναυσα Ελληνι­σμού των αλησμόνητων πατρίδων, που δεν έπαυσε ποτέ, όπου και αν βρέθηκε, να ακτινοβολεί το φως. Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «εξ Ανατολών το φως».

Ευχαριστώ από καρδίας και συγ­χαίρω τους συντελεστές της απο­ψι­νης επετειακής εκδηλώσεως και εσάς που ήρθατε για να τιμήσουμε τη μνήμη της Μικράς Ασίας, τις μνήμες των πατέρων μας.