Με αναφορές στις γυναικοκτονίες ο Μητροπολίτης Κιλκισίου στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Λαοδικηνού

Το απόγευμα της Παρασκευής 5ης Απριλίου 2024, ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου χοροστάτησε στη Γ’ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον καλαίσθητο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λαοδικηνού, ακολουθούμενος από τον Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου π. Φιλόθεο Τσαμπαζάκη.

Ενός μικρού ορεινού χωριού, στο οποίο υπηρετεί ο Πρωτ. π. Φίλιππος Καβατσικλής, νέος Αρχιερατικός Επίτροπος Κρουσίων, ο οποίος μαζί με τους ευλαβείς πιστούς, ενορίτες και προσκυνητές, ο Μητροπολίτης έγινε δεκτός με αισθήματα πνευματικής χαράς, για πρώτη φορά στην Ενορία τους.

Στο λόγο του, εστιάζοντας στο στίχο των Χαιρετισμών, “Χαῖρε, τὸ ἄνθος τῆς ἀφθαρσίας, χαῖρε, τὸ στέφος τῆς ἐγκρατείας” ο Μητροπολίτης τόνισε ότι ο δρόμος της αφθαρσίας είναι μεν δύσκολο να τον διαβεί κανείς, αλλά όχι ανέφικτο και ακατόρθωτο, λαμβάνοντας θάρρος, δύναμη και χάρη από την Υπεραγία Θεοτόκο, Την οποία ως άνθος αφθαρσίας χάρισε ο Θεός στον κόσμο.

“Μας οδηγεί η Παναγία μας μέσα από την υποδειγματική της στάση σε μια προεικόνιση της αφθαρσίας, για την οποία παλεύουμε όλοι πνευματικά! Στον αγώνα μας αυτόν δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε συμμάχους τους Αγίους του Θεού αλλά και τα φωτοφόρα σημεία της ζωής της Υπεραγίας της Θεοτόκου, ως άνθος αφθαρσίας, ως ένα δοχείο της χάριτος της παρουσίας του Θεού!” είπε και συνέχισε αναφερόμενος στο επίκαιρο θέμα των γυναικοκτονιών που σκιάζει και θλίβει το πανελλήνιο.

“Η Παναγία μας χαρακτηρίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της επίγειας ζωής της από την εγκράτεια. Μια αρετή που πολλοί ξεχνούμε, ιδίως στις ημέρες, που χαρακτηρίζονται ως σκοτεινές και δύσκολες, αφού γινόμαστε συχνά μάρτυρες θλιβερών γεγονότων όπως με τις γυναικοκτονίες. Κανείς, μα κανείς, απ’ όλους αυτούς που εμπλέκονται δεν έχουν απευθύνει το “είναι” της ψυχής τους προς την Υπεραγία Θεοτόκο “Χαίρε το άνθος της αφθαρσίας”.

Είναι σίγουρο ότι μεγαλώνουν μακριά από τον Θεό, από την αίγλη των Αγίων, από τη χάρη της Παρθένου Μαρίας, γι’ αυτό και είναι πιο εύκολη η σκοτοδίνη του νου, είναι πιο εύκολο το έργο του Διαβόλου να τους οπλίσει το χέρι και να αφαιρέσουν μια ζωή”.

Εξήρε την αρετή της εγκράτειας με την ευχή ότι η Παναγία ως άνθος αφθαρσίας και ως στέφος εγκρατείας, να σκηνώσει στη ζωή και να οδηγεί τα διαβήματα όλων. Τέλος ο Μητροπολίτης συνεχάρη τον δραστήριο Ιερέα π. Φίλιππο για την καλή του διακονία στις Ενορίες που υπηρετεί με ιερό ζήλο και αφοσίωση.