Λαμπρή εορτή της προσκυνήσεως της Τιμίας Αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Τη Δευτέρα, 29ην Ιανουαρίου 2024, εορτάστηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή της προσκυνήσεως της τιμίας αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου.

Κατά την ημέραν ταύτην η Εκκλησία προσκυνεί την άλυσιν του Αποστόλου Πέτρου, ήτοι αναμιμνήσκεται το γεγονός της απελευθερώσεως του Αποστόλου Πέτρου υπό αγγέλου εκ της αλύσεως και της φυλακής αυτού, ήτοι την περικοπήν από το βιβλίον των Πράξεων των Αποστόλων (Πραξ 12, 1-19), ότε «Ηρώδης ο βασιλεύς ανείλεν Ιάκωβον τον αδελφόν Ιωάννου μαχαίρα» (Πραξ. 12,2), «ιδών δε ότι αρεστόν εστι τοις ‘Ιουδαίοις, προσέθετο συλλαβείν και Πέτρον»… «βουλόμενος μετά το Πάσχα αναγαγείν αυτόν τω λαώ», (Πραξ. 12,4 )· «ότε δε έμελλεν αυτόν προάγειν ο ‘Ηρώδης, τη νυκτί εκείνη ην ο Πέτρος κοιμώμενος … άγγελος Κυρίου λέγει αυτώ· περιβαλού το ιμάτιόν σου και ακολούθει μοι…» (Πραξ 12,8). «Όντως ο Πέτρος ηκολούθησε τον άγγελον έως ότου έφερεν αυτόν εις την Πύλην την σιδηράν την οδηγούσαν εις την πόλιν, ήτοις αυτομάτη ηνοίχθη αυτοίς και ο Πέτρος αντελήφθη ότι άγγελος Κυρίου εξείλατο αυτού εκ χειρός Ηρώδου».

Το θαυμαστόν γεγονός τούτο, περιγραφόμενον εις το δωδέκατον κεφάλαιον των Πράξεων των Αποστόλων, εωρτάσθη εις τον τόπον της φυλακίσεως του Αποστόλου Πέτρου, εις τον οποίον απ’ αιώνων υπήρχεν Ιερά Μονή και προσκύνημα υπό το όνομα του Αγίου Νικοδήμου του κρυφού μαθητού του Κυρίου, ή της Φακής, επειδή πιστεύεται ότι εκεί έλαβε χώραν η συζήτησις μεταξύ Νικοδήμου του εκ Φαρισαίων και του Κυρίου (Ιωάν. 3) και επειδή εις καιρόν λοιμού διενέμοντο συσσίτα φακής και άλλων τροφίμων. Η Μονή αύτη κείται μεταξύ της Μονής του Πραιτωρίου και της Μονής των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης.

Ενταύθα ετελέσθη Εσπερινός αφ’ Εσπέρας και Αρχιερατική θεία Λειτουργία την πρωΐαν, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γεράσων κ. Θεοφάνους και συλλειτουργούντων αυτώ του Αρχιμανδρίτου π. Φιλουμένου, του Πρεσβυτέρου π. Νεκταρίου και του Ιεροδιακόνου π. Αλεξάνδρου.

Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας προσήλθε προς προσκύνησιν ο Μακαριώτατος Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Εις την Πατριαρχικήν και Αρχιερατικήν Συνοδείαν και το εκκλησίασμα παρέθεσε εόρτιον κέρασμα ο καλώς επιμελούμενος των της Μονής ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Μακάριος.