Κυριακή προ των Φώτων και μνήμη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Χαλκίδα

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος λειτούργησε την Κυριακή προ των Φώτων, 3 Ιανουαρίου 2021, στον Ιερό Ναό της Πολιούχου Χαλκίδος, κεκλεισμένων των θυρών, με συλλειτουργό τον προϊστάμενο του Ι. Ναού Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη και μίλησε επί του ιερού ευαγγελικού αναγνώσματος (Μάρκ. 1, 1-8).

Αναφέρθηκε στο πρόσωπο του αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού, ο Οποίος ήξερε τον ρόλο του και την αποστολή του και αυτά εξεπλήρωσε με πιστότητα, ταπεινοφροσύνη και ζωή ασκητική.

Ο κ. Χρυσόστομος παρουσίασε την διαφορά του βαπτίσματος του Ιωάννου και του βαπτίσματος της Εκκλησίας, με το οποίο μπολιάζεται ο πιστός στο σώμα του Χριστού και τρέφεται απ’ Αυτόν!

Αναφέρθηκε και στο ιερό μυστήριο του Χρίσματος, με το οποίο ο πιστός λαμβάνει την σφραγίδα της δωρεάς του αγίου Πνεύματος!

Στην θεία λειτουργία μνημόνευσε και τον Σκιαθίτη λογοτέχνη και διηγηματογράφο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο οποίος εξεδήμησε στις 3 Ιανουαρίου 1911!

“Και είναι συγκινητικό το τέλος του, διότι λίγο πριν παραδώσει το πνεύμα του στα χέρια του Θεού του, ετοιμοθάνατος, έψαλλε ότι από στήθους θυμόταν από τα προεόρτια των Φώτων άσματα και έκλεισε με το τροπάριο που αναφέρεται στον τίμιο Πρόδρομο, τον προεξάρχοντα της πανηγύρεως, ψάλλοντας το: «Την χείρα σου την αψαμένην…»” επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: “Πόσο ωφέλιμο θα ήταν αληθινά και όχι ψεύτικα να συντονιζόμασταν όλοι οι νεοέλληνες με την καρδιά του εν ουρανοίς αναπαυομένου εντιμοτάτου κυρ Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη!”