Κυριακή μετά τα Φώτα στην Πάτρα

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας Πατρών τέλεσε την Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, εν πληθούση Εκκλησία και κήρυξε τον θείο λόγο, αναλύσας την Ευαγγελική περικοπή.

Στάθηκε στο «καταλιπών ο Ιησούς την Ναζαρέτ» και εξήγησε το γιατί εγκατέλειψε την Ναζαρέτ ο Ιησούς και εισήλθε στην Καπερναούμ την παραθαλασσία, ώστε να εκπληρωθεί η προφητεία του Ησαίου, περί του θέματος αυτού, 800 χρόνια προτού γεννηθεί ο Ιησούς Χριστός.

Μίλησε για την Γαλιλαία των Εθνών και για τον λαό τον καθήμενο εν σκότει και σκιά θανάτου, ο οποίος είδε Φως , δηλ. τον ίδιο τον Κύριο και γνώρισε την Αλήθεια.

Μακάρι, κατέληξε ο Μητροπολίτης, να μη λυπήσουμε τον Κύριο και μας εγκαταλείψει όπως συνέβη με την Ναζαρέτ, αλλά να ανοίξουμε την καρδιά μας να δεχθεί τον αληθινό Θεό και τον νού μας να φωτισθεί από το Άκτιστο Φως.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης τέλεσε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Γέροντός του Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου Φιλιππαίου, ο οποίος αρχιεράτευσε στην Τρίπολη από το 1965 έως το 1995.

Εκοιμήθη στις 8 Ιανουαρίου 1995, ημέρα Κυριακή, όπως συνέπεσε η 8η του μηνός εφέτος. Την τελευταία του πνοή, άφησε ο αοίδιμος Ιεράρχης, κατά τρόπο συγκλονιστικό και ενδεικτικό της χάριτος του Θεού επ’ αυτόν. Ασπαζόμενος το ιερό Ευαγγέλιο στην Αγία Τράπεζα, του Καθολικού του Αγίου Νικολάου, της Μονής Καλτεζών Μαντινείας, όπου είχε μεταβεί να προσκυνήσει και να ευχηθεί στις Μοναχές για τον νέο έτος, εξέπνευσε όρθιος, με ακουμπισμένο το κεφάλι στο Ιερό Ευαγγέλιο.

Ο Μητροπολίτης μίλησε με λόγια συγκινητικά για τον Γέροντά μου, τον σεμνό, ιεροπρεπή, γλυκύ, τον άνθρωπο της αγάπης, ο οποίος τον έκειρε Μοναχό, τον εχειροτόνησε Διάκονο και Πρεσβύτερο, όπως και τον νυν Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, ο οποίος και τον διεδέχθη, τον Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεόκλητο, τον Επίσκοπο Τεγέας κ. Θεόκλητο και πλειάδα άλλων Κληρικών.

Είναι χρέος μας, να μνημονεύουμε των Ηγουμένων ημών, ως επιτάσσει ο Κύριος διά του Αποστόλου Παύλου. Πρέπει να είμεθα ευγνώμονες προς τους ευεργέτες μας και να επιζητούμεν τας αγίας ευχάς των, κατέληξε ο Μητροπολίτης.