ΚΘ’ Παύλεια: «Υμνογραφήματα Οσίου Γερασίμου Μικραγιαννανίτου» στην Παναγία Σουμελά (ΒΙΝΤΕΟ)

Το βράδυ της Κυριακής, 18ης Ιουνίου, στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «ΚΘ Παυλείων», το 3ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής που φέτος είχε ως θέμα : «Υμνογραφήματα Οσίου Γερασίμου Μικραγιαννανίτου».

Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε ο Αρχιερατικός Επίτροπος περιχώρων Βεροίας Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο πρόεδρος του Σωματείο «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ημαθίας κ. Θεόφιλος Τεληγιαννίδης.

Στο πρώτο μέρος ο κ. Νικόλαος Ορδουλίδης, Δρ. Μουσικολογίας και Επιστημονικός Συνεργάτης του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέπτυξε το θέμα : «Δάσκαλοι, Μαθητές και Σχολές Ψαλτικής».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο Σύλλογος Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως «Κωνσταντίνος Πρίγγος» υπό τη διεύθυνση του κ. Βασιλείου Μαυράγκανου, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας υπό τη διεύθυνση του κ. Αριστοτέλους Βογιατζόγλου και ο Σύλλογος Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας υπό τη διεύθυνση του κ. Βασιλείου Δόντσιου έψαλλαν βυζαντινούς ύμνους, τους οποίους συνέγραψε ο νέος Άγιος, Όσιος Γεράσιμος ο Υμνογράφος.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων προσέφερε στους συμμετέχοντες τα αναμνηστικά των «ΚΘ Παυλείων», μία προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (αγαλματίδιο), καθώς φέτος η Μητρόπολη, η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τιμά τη μνήμη του εκλεκτού τέκνου της που σκόρπισε τον Ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα στην Ανατολή, δια των οποίων ο Απόστολος Παύλος έφερε το φως της θεογνωσίας στην Ελλάδα.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Συνεχίζοντας την παράδοση η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναού­σης και Καμπανίας πραγματοποιεί στο πλαίσιο των ΚΘ/ Παυλείων και σε συνεργασία με τη Σχολή Βυζα­ντινής Μουσικής της Μητροπό­λεως και τον Σύλλογο Ιεροψαλ­τών «Κωνσταντίνος Πρίγγος» το τρίτο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσι­κής, μία εκδήλωση που φιλοξε­νείται υπό τη σκέπη της Παναγίας Σουμελά.

Και είναι αλήθεια ότι δεν θα μπο­ρούσε να γίνει καλύτερη επιλογή, εφόσον ο τιμώμενος της αποψινής Μουσικής Συναντήσεως, ο νέος άγιος της Εκκλησίας μας, όσιος Γεράσιμος ο Υμνογράφος, ο Μικρα­γιαννανίτης, έζησε όλη του τη ζωή υπό τη σκέπη της Κυρίας Θεοτόκου.

Την έζησε ως μοναχός επί 70 περίπου χρόνια στο Περιβόλι της Παναγίας, στο Άγιον Όρος, εκεί όπου η Υπεραγία Θεοτόκος είναι Κυρία και Έφορος. την έζησε όμως και ως μοναχός και ασκητής στην Καλύβη της Κοιμήσεως της Θεο­τό­κου, στη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης.

Μία ζωή υπό τη σκέπη της Πα­ναγίας μας έζησε ο όσιος Γερά­σιμος, αλλά και μια ζωή αφιερω­μένη στους ύμνους της Παντευ­λογήτου Μαριάμ, στην οποία προσέ­φερε και το κύκνειο άσμα του, το Θεοτοκάριό του.

Η Ιερά Μητρόπολή μας εορ­τάζει και τιμά στο πλαίσιο των ΚΘ/ Παυ­λείων την πρόσφατη Αγιοκα­τά­τα­ξη του νέου αγίου της Εκκλη­σίας μας, του οσίου Γερα­σίμου του Υμνο­γράφου, και θα προβάλει την ιερή και οσία μορφή του με πολλές εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό θα έχουμε και απόψε την ευκαιρία να ακούσουμε ύμνους του οσίου Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου, του μεγαλύ­τερου μεταβυζαντινού υμνογρά­φου, όπως χαρακτηρίστηκε, από τις τρεις χορωδίες που συμμετέ­χουν στη φετινή Συνάντηση.

Είναι η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητρο­πό­λεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορ­δαίας «Άγιος Ιωάννης ο Δαμα­σκηνός», υπό τη διεύθυνση του κ. Βασιλείου Δόντσιου, η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας «Ρωμανός ο Μελωδός», υπό τη διεύθυνση του κ. Αριστοτέλη Βογιατζόγλου, και η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλ­τών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Κωνσταντίνος Πρίγγος», υπό τη διεύθυνση του κυρίου Βασιλείου Μαυράγκανου.

Ευχαριστώ θερμά τα μέλη των χορωδιών και τους χοράρχες, ιδιαι­τέρως τις χορωδίες από τις Μητροπόλεις Φλωρίνης και Εδέσ­σης, για τη συμμετοχή τους στη Μουσική αυτή Συνάντηση με την οποία τιμούμε τον νέο όσιο της Εκκλησίας μας, τον όσιο Γεράσιμο, αλλά και τον ιδρυτή της τοπικής μας Εκκλησίας πρωτοκορυφαίο από­στολο Παύλο. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Νικόλαο Ορδουλίδη, διδάκτορα Μου­σικολογίας και επιστημονικό συνεργάτη του Τμήματος Μουσι­κών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την εισαγωγική του ομιλία, αλλά και όλους εσάς που τιμάτε την αποψινή εκδήλω­ση.”