Παρών στην ορκωμοσία ο Αρχιεπίσκοπος – “Συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία” (upd)

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:22

Το “παρών” έδωσε σήμερα στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, όπως ανέφερε από το βράδυ της Δευτέρας το orthodoxtimes.gr.

Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε το στίγμα των προθέσεών του καθώς μετά από την ορκωμοσία του πρώτου “γκρουπ” των μελών της νέας κυβέρνησης, ευχήθηκε “συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία”.

Την τελευταία του δήλωση την έκανε ενώ έστρεφε το βλέμμα του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πρωί εξάλλου επικράτησε σύγχυση για το εάν ο Αρχιεπίσκοπος θα βρισκόταν στην ορκωμοσία, με τον εκπρόσωπο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα,  να διευκρινίζει μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ,  πως ο Αρχιεπίσκοπος θα είναι “παρών” στην ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης.

Χθες εξάλλου το orthodoxtimes.gr ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης, την ύστατη στιγμή, που δημιουργείται στις σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας και την ένταση που προκαλείται εξαιτίας της ξαφνικής απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση για τον εορτασμό των Θεοφανείων με κλειστές τις εκκλησίες αντί της τέλεσης των ιερών ακολουθιών με την παρουσία 25 πιστών στους ναούς (και 50 στους μητροπολιτικούς).

Στόχος είναι να μην διαταραχθούν -σε σημείο που να είναι μη αναστρέψιμο- οι σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας, αν και παραμένει άγνωστο το εάν θα βρεθεί λύση, δύο ημέρες πριν από τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Χαρακτηριστικό είναι πως και οι δύο πλευρές μοιάζουν να είναι ανυποχώρητες στις θέσεις τους, με την ανάγκη να αποφευχθεί η κρίση να είναι όλο και πιο επιτακτική, από τη στιγμή που προβλέπονται ποινικές ευθύνες για τους κληρικούς που θα παραβιάζουν τη νέα ΚΥΑ.

Σε δηλώσεις του εξάλλου σήμερα στο OPEN TV ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας δήλωσε πως οι ναοί θα λειτουργήσουν κανονικά για τα Θεοφάνεια, παρά τη σχετική απαγόρευση από την πολιτεία λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Την ίδια ώρα, ο κ. Αθηναγόρας τόνισε πως αν υπήρχε ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου, πριν από την απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσουν οι ναοί, θα υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση από την Ιερά Σύνοδο.

Μάλιστα, σημείωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκίνησε την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χρησιμοποιώντας μια φράση του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής: «Τα συμφωνηθέντα τηρούνται».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως αν χρειαστεί θα πληρώσει ο ίδιος το πρόστιμο για εκκλησία που θα λειτουργήσει κανονικά και πως «κανείς λοιμωξιολόγος δεν είπε να γίνει αυτό το lockdown» στις εκκλησίες.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ