“Καμπανάκι” από Αλβανίας για την απογραφή: Προσέξτε, να δηλώσετε ότι είστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι

Την προσοχή των πιστών επέστησε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, αναφορικά με την απογραφή που ξεκινάει σήμερα στην Αλβανία και θα διαρκέσει για έξι εβδομάδες.

Ο κ. Αναστάσιος, από το βήμα του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως στα Τίρανα, ενημέρωσε χθες τους πιστούς για τη σημασία που έχει να καταμετρηθεί ο Ορθόδοξος πληθυσμός.

Υπενθύμισε μάλιστα πως στην προηγούμενη απογραφή, οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι είχαν καταμετρηθεί ως ποσοστό μικρότερο του 10%, κάτι που δεν είναι ακριβές.

Τόνισε στους πιστούς πως πρέπει να επιμείνουν να σημειωθεί ένα συγκεκριμένο “κουτάκι” που αναφέρει “Χριστιανός Ορθόδοξος”.

“Αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει κάτι σημαντικό στη χώρα μας, η απογραφή του πληθυσμού. Όλες οι χώρες και ιδιαίτερα η δική μας έχει ανάγκη από αλήθεια. Πολλές φορές οι απογραφές αυτές δεν δίνουν ακριβώς την εικόνα της πραγματικότητας. Εμείς έχουμε μια πείρα από την προηγούμενη απογραφή ότι παρουσίαζε μια εικόνα για τους ορθόδοξους που ήταν εντελώς άδικη. Οι παλιές ιταλικές απογραφές έδιναν με πολλή σαφήνεια τους αριθμούς, ότι οι ορθόδοξοι ήταν περίπου 20% και κάτι περισσότερο”, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος.

Ο ίδιος υπογράμμισε στην ομιλία του πως “όταν ο Χότζας είχε επισκεφθεί τη Ρωσία, ο Στάλιν τον είχε ρωτήσει πόσοι είναι οι Ορθόδοξοι στην Αλβανία. Εκείνος είχε απαντήσει 30%, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα που διαβάζουμε. Και πάλι και αυτός ο αριθμός δεν είναι ακριβής”.

“Την προηγούμενη φορά μας είχαν παρουσιάσει κάτω από 10%. Προσέξτε τώρα οι ερωτήσεις πώς έχουν γίνει.

Υπάρχει ένα πολύ λεπτό σημείο. Λέει ότι στην ερώτηση σε ποια θρησκευτική εθνότητα ανήκετε, η απάντηση είναι προαιρετική. Ήδη αυτό είναι ένα πρώτο περίεργο εμπόδιο. Εκεί σταματούν πολλοί και λένε θες να γράψουμε σε ποια θρησκευτική κοινότητα είσαι; Εάν πει κανείς όχι, τότε τελείωσε το θέμα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Επέστησε δε την προσοχή στη λέξη “πρακτικάν”, η οποία σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, είναι μια λίγο επικίνδυνη λέξη, καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά δεν είναι πάντοτε συνεπείς (“πρακτικάν”).

“Αυτοί μπορεί να απαντήσουν όχι, δεν είμαι. Δεν είναι σωστό όμως αυτό. Γιατί μπορεί να μην είναι πάντα συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η ορθοδοξία, αλλά ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Εδώ λοιπόν, δηλώνει ο κ. Αναστάσιος, είναι ένα πρώτο ενδεχόμενο γλίστρημα. “Να φροντίσουμε όλοι μας αλλά και να πούμε και στους άλλους που λείπουν από εδώ, που δεν είναι “πρακτικάν” να το πούμε έτσι, να ζητήσουν να προχωρήσουν στις ερωτήσεις. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο κουτάκι που λέει Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Να επιμείνουν εκεί να σημειωθεί αυτό.

Και έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε να το δούμε εάν έγινε ή δεν έγινε αυτή η δήλωση. Δεν είναι λεπτομέρεια αυτά που τονίζω. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ακριβώς την παρουσία μας. Εμείς δεν ζητούμε να αλλάξουν τους αριθμούς, αλλά να είναι ακριβής αυτή η απογραφή.

Είναι πολλή σημαντική η απογραφή αυτή και με πολλή σοβαρότητα θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε”, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων κ. Αναστάσιος.