Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία για τη Μικρασία τέλεσε ο Μητροπολίτης Χίου

Στο πλαίσιο της μνήμης και της προσευχής για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή τελέσθηκε την 9η προς 10η Αυγούστου 2022 Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου «υπέρ πάντων των απ’ αιώνος εν Μικρά Ασία πατέρων ημών».

Ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος, ο οποίος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, ένδακρυς αρκετές φορές, δεήθηκε «Κύριε, Κύριε επίβλεψον εξ ουρανού και ίδε και επίσκεψαι την απ’ αιώνων ελληνικωτάτην γην της Ιωνίας και ελευθέρωσον αυτήν, ην εδόξασεν η δεξιά Σου».

Κατά την ομιλία του ο κ. Μάρκος αναφέρθηκε στην Ιστορία της περιοχής από το 1125 π. Χ. έως το 1922 μ.Χ. Μίλησε για τη Μικρά Ασία ως ρίζα της Ποιήσεως (Όμηρος), της Ιστορίας (Ηρόδοτος), της Φιλοσοφίας (Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Ηράκλειτος κ.α.), ως χώρο διελεύσεως του Μεγ. Αλεξάνδρου, ως περιοχή των 7 Εκκλησιών της Αποκαλύψεως (Εφέσου, Σμύρνης, Περγάμου, Θυατείρων, Σάρδεων, Φιλαδελφείας, Λαοδικείας), των 4 απ’ τις Οικουμενικές Συνόδους (Α’ Νικαίας, Γ’ Εφέσου, Δ’ Χαλκηδόνος, Ζ’ Νικαίας), των αποδεκτών 3 επιστολών του Αποστόλου Παύλου (Προς Εφεσίους, Προς Κολασσαείς, Προς Γαλάτας), Μεγάλων Πατέρων (Πολυκάρπου Σμύρνης, Αντύπα Περγάμου, Αμφιλοχίου Ικονίου κλπ.), των Σχολών της Τουρκοκρατίας, των Νεοελλήνων Λογοτεχνών (Βενέζης, Κόντογλου, Σωτηρίου κ.ά.) και του πρώτου ελληνικού βραβείου Νόμπελ (Γ. Σεφέρης) και κατέληξε με τον φερέλπιδα στίχο «πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θάναι».

Επίσης, τελέσθηκε και επιμημόσυνη δέηση.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος ήταν η πρ. Ευρωβουλευτής κ. Μαρία Κασιώτου – Παναγιωτοπούλου, εκπρόσωποι των Μικρασιατικών Σωματείων ΦΑΡΟΣ Βαρβασίου, Αγίας Παρασκευής Καστέλου και Αγ. Γεωργίου Φρουρίου κ.ά.

Όλη η ακολουθία έδωσε το μήνυμα «Γη της Ιωνίας, γη Ελληνική».