Η Θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στα Νέα Μάλγαρα

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου στα Νέα Μάλγαρα.

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:«Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε». Εορτάζει σήμερα η Αγία μας Εκ­κλη­σία το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου, το οποίο τιμούμε ιδιαι­τέρως εδώ στον ναό της ενορίας σας, που είναι αφιερωμένος στο σημαντικό αυτό γεγονός όχι μόνο της ζωής της Παναγίας μας και των ευσεβών της γονέων, των αγίων Ιωακείμ και Άννης, αλλά και της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους και της απολυτρώσεώς του από την αμαρτία.

Για να κατανοήσουμε τη σπου­δαιότητα του προσώπου της Πανα­γίας Παρθένου, η οποία σαν σήμε­ρα ήλθε στον κόσμο, το ευαγγελικό ανάγνωσμα μας μετέφερε αρκετά χρόνια μετά τη γέννησή της, όταν ο Υιός της, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, είχε αρχίσει τη δημόσια ζωή του και κήρυττε στους ανθρώ­πους τον σωτήριο λόγο του.

Και ενώ κάποια ημέρα ο Χριστός ομιλούσε, όπως συνήθιζε, στα πλή­θη, μία άγνωστη γυναίκα ύψωσε τη φωνή της και μακάρισε την Παναγία Μητέρα του λέγοντας: «Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά και μαστοί ούς εθήλασας».

Μακάρισε, δηλαδή, την γυναίκα, την Παναγία μας, που είχε την εξαι­ρετική τιμή να φέρει στα σπλάγ­χνα της, να κρατήσει στη μητρική της αγκάλη και να διαθρέψει με το μητρικό γάλα της Εκείνον που κρατά στα χέρια του και διατρέφει τα σύμπαντα.

Μακάρισε την Υπεραγία Θεοτόκο η άγνωστη γυναίκα, επιβεβαιώ­νο­ντας τον προφητικό λόγο της ίδιας της Παναγίας, όταν κατά τη συνά­ντησή της με την εξαδέλφη της την Ελισάβετ, λίγο μετά την Ευαγγελι­σμό της, είχε προείπει η Παναγία: «ιδού γαρ από του νυν μακαριούσι με πάσαι αι γενεαί».

Στον μακαρισμό αυτό της γυναί­κας για την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας απαντά ο Χριστός με έναν άλλο μακαρισμό, ο οποίος φαίνεται να μην έχει σχέση με αυτόν της άγνωστης γυναίκας.

Μακαρίζει αυτούς, που όπως η γυναίκα, ακούν τον λόγο του, δεν περιορίζονται όμως στην ακοή, αλλά προσπαθούν να τον τηρούν και να τον εφαρμόζουν στη ζωή τους.

«Μακάριοι οι ακούοντες τον λό­γον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν», λέει ο Χριστός.

Ο μακαρισμός αυτός του Κυρίου είναι πρωτίστως ένας μακαρισμός που απευθύνεται στην Παναγία Μητέρα του, γιατί αυτή ήταν η πρώτη η οποία άκουσε τον λόγο του Θεού, άκουσε και τον λόγο του Υιού της, και όχι μόνο «πάντα συνε­τήρει τα ρήματα … εν τη καρ­δία αυτής» από την ημέρα της γεν­νήσεως του Χριστού, αλλά και ζού­σε εφαρμόζοντας τον λόγο και το θέλημα του Θεού καθημερινά στη ζωή της. Από τότε που παιδίσκη την εισήγαγαν στα Άγια των Αγίων ζούσε με τη μελέτη της Αγίας Γραφής.

Ο μακαρισμός όμως του Κυρίου μας απευθύνεται και σε όλους όσους ακούν και θα ακούσουν τον λόγο του και συγχρόνως τονίζει την ανάγκη όχι μόνο να τον ακού­με αλλά και να ζούμε σύμφωνα με αυτόν, διότι η εφαρμογή του λόγου του Θεού είναι αυτή η οποία μας αξιώνει της μακαριότητος και στη γη και, πολύ περισσότερο, στον ουρανό, όπως βλέπουμε να συμ­βαί­νει και με την Υπεραγία Θεο­τόκο.

Και είναι σημαντικό να το προ­σέξουμε αυτό το οποίο μας λέγει με τον μακαρισμό του ο Χριστός σήμερα. Διότι συχνά επαναπαυό­μεθα με τη σκέψη ότι ερχόμαστε στην εκκλησία, ακούμε το κήρυγ­μα, παρακολουθούμε ενδεχομένως κάποια συνάντηση μελέτης της Αγίας Γραφής ή κάποιο κατηχητικό μάθημα ή διαβάζουμε μερικά χριστια­νικά βιβλία, και νομίζουμε έτσι ότι κάνουμε το καθήκον μας έναντι του Θεού και εκπληρώνουμε τις προϋποθέσεις του μακαρισμού του Κυρίου.

Δεν αρκεί όμως να ακούμε τον λόγο του Θεού, εάν δεν τον εφαρ­μόζουμε, εάν δεν εναρμονίζουμε τη ζωή μας με αυτόν. Μάλιστα έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη, εφό­σον ακούμε τον λόγο του Θεού, να ζούμε και σύμφωνα με αυτόν, από ό,τι έχουν όσοι δεν τον ακούν και δεν τον γνωρίζουν, όπως λέγει ο ίδιος ο Θεός στην Αγία Γραφή. «Ο γνούς και μη ποιήσας δαρήσεται πολλάς». Αυτός που γνωρίζει τον λόγο του Θεού και δεν τον τηρεί, θα φάει πολύ ξύλο εν ημέρα κρίσεως.

Γι’ αυτό εορτάζοντας σήμερα το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου, ας ανατρέξουμε στη ζωή της και ας διδαχθούμε από αυτήν, η οποία διήλθε όλη τη ζωή της, από την ημέρα που εισήλθε στον ναό του Θεού μέχρι την Κοίμησή της, μελε­τώντας τον λόγο του Θεού και εφαρμόζοντάς τον στη ζωή της. Άλλωστε, αυτή είναι και η δική της προτροπή και παρακαταθήκη, είναι η διαθήκη που μας άφησε η Υπεραγία Θεοτόκος σε όλους μας, να ακούμε και να υπακούουμε στον λόγο του Θεού. Τι είπε στους υπηρέτες κατά τον γάμο της Κανά; «Αυτού ακούετε», να ακούτε τις εντολές του, του Υιού της δηλαδή.

Τιμώντας, λοιπόν, την Υπεραγία Θεοτόκο, προς την οποία προσφεύ­γουμε σε κάθε μας ανάγκη και σε κάθε μας κίνδυνο, «Παναγία μου», λέμε, Εκείνην επικαλούμεθα, ας φροντίζουμε να μιμού­μεθα το παράδειγμά της, ας ακούμε και ας εφαρμόζουμε τον λόγο του Θεού, για να αξιωθούμε και εμείς του μακαρισμού του Υιού της και για να την συναντήσουμε στη μακα­ριότητα της βασιλείας των ουρανών.