Η τελετή των Εγκωμίων της Θεοτόκου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023, έλαβε χώρα η τελετή των Εγκωμίων της Θεοτόκου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Η τελετή ήρχισε διά της αναχωρήσεως από της πύλης του Πατριαρχείου της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος υπό τον Ηγούμενον αυτής Μακαριώτατον Πατέρα ημών και Πατριάρχην Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλον και διά πορείας πεζή διά της οδού του Μαρτυρίου και αφίχθη εις το ηγουμενείον της Γεθσημανής, ακολουθούντος του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα και πολλών προσκυνητών, ψαλλόντων «Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας…» και «Απόστολοι εκ περάτων…».

Κατόπιν μικράς αναψυχής εις το ηγουμενείον ήρχισαν τα Εγκώμια προ του Θεομητορικού Μνήματος και πέριξ του σεπτού σκηνώματος της εικόνος της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου εις τρεις Στάσεις:

Α. «Η ζωή εν τάφω κατετέθης βαβαί…»

Β. «Άξιόν εστιν, μεγαλύνειν σε την Θεοτόκον…»

Γ. «Αι γενεαί πάσαι ύμνον τη ταφή σου προσάγουσι Παρθένε…»

Άμα τη συμπληρώσει τούτων εκήρυξε τον θείον λόγον ο παρεπιδημών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εν συνεχεία εψάλησαν τα Ευλόγητάρια, οι Αίνοι, η Δοξολογία, άμα τω τέλει της οποίας έλαβε χώραν η άνοδος του σεπτού σκηνώματος της Θεοτόκου εις την Είσοδον του Ναού.

Ενταύθα εγένετο δέησις και τέλος η σεπτή εικών ετοποθετήθη διά προσκύνησιν όπισθεν του Θεομητορικού Μνήματος άχρι της Αποδόσεως της εορτής.

Άμα τη Απολύσει, ο Ηγούμενος Μητροπολίτης Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ παρέθεσεν αναψυχήν εις το Ηγουμενείον.