Η σχολική εορτή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022, έλαβε χώρα εορτή της Πατριαρχικής Σχολής Σιών στην αίθουσα τελετών αυτής, στο επί του λόφου της Αγίας Σιών κτίριον αυτής εις μνήμη και τιμή της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Την τελετή τίμησε πρωτίστως με την παρουσία του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος και ο χορηγός του Πατριαρχείου κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Ευάγγελος Βλιώρας, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρος, Αγιοταφίται Αρχιμανδρίται και Ιερείς, και ο εκ του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης Αντύπας, μέλη της Ελληνικής παροικίας και προσκυνηταί εξ Ελλάδος.

Το καλώς διωργανωμένο πρόγραμμα της εορτής άρχισε με την Προλόγηση του Σχολάρχου Αρχιμανδρίτου π. Ματθαίου και του πανηγυρικού λόγου του καθηγητού της Σχολής Ιεροδιακόνου π. Δοσιθέου.

Τόσο στους ως άνω λόγους όσο και στις αναγνώσεις και επαγγελίας από τους μαθητές της Σχολής και στις εκτελέσεις των ασμάτων επί σκηνής όσο και από της οθόνης παρουσιάσθηκαν σκηνές προβάλλουσαι το θαρραλέο φρόνημα των Ελλήνων της γενεάς του 1940, κληρονομηθέν υπό των αρχαίων ημών προγόνων.

Διά του φρονήματος τούτου η Ελλάς αντιμετώπισε και απέκρουσε, αρχικώς διά του θαρραλέου «όχι» του Πρωθυπουργού Μεταξά, την Φασιστική Ιταλική εισβολή, ακολούθως δε και την απάνθρωπη Ναζιστική Γερμανική κατοχή, προκαλέσασαν δημεύσεις περιουσιών και κατοικιών, λιμοκτονίας και απανθρώπες ατομικές και ομαδικές εκτελέσεις προσώπων. Αυτά είναι λίγα μόνο από τα εγκλήματα -στίγματα της Χιτλερικής Γερμανικής κατοχής.

Εις ταύτα αντέστησαν όλαι αι περιοχαί της Ελλάδος από Ηπείρου και Θράκης έως και την Πελοπόννησο και την Κρήτη, μαχηταί και λαός, γυναίκες και άνδρες, νέοι και γέροντες, καθυστέρησαν την εισβολή της Γερμανίας στην Ρωσία και επέφεραν την πτώση της.

Τις επιδόσεις και την απόδοση των μαθητών στην εορτή αυτή και την επιτυχή δημιουργία πνεύματος σεμνής εθνικής υπερηφανείας επήνεσαν ο Πατριάρχης και ο Γενικός Πρόξενος κ. Ευάγγελος Βλιώρας.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Σχολάρχη και τους καθηγητές για την άρτια διοργάνωση της εορτής και τον κ. Μαρτίνο για την έμπρακτη οικονομική συμπαράσταση αυτού στο Πατριαρχείο και δη της αναλήψεως της υποχρεώσεως της ανακαινίσεως του Καθολικού του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως.

Ομοίως ευχαρίστησε τον κ. Γενικό για το ζωηρό και έμπρακτο ενδιαφέρον αυτού προς την Σχολή. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σχολάρχη Αρχιμανδρίτη π. Ματθαίο για την επιλογή μαθητών για την λειτουργία της Σχολής, η οποία αποτελεί συνέχεια της ζωής του Πατριαρχείου.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων