Η σχολική εορτή της επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821 στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το εσπέρας της Πέμπτης, 11ης /24ης Μαρτίου 2022, έλαβε χώραν εις την Σχολήν της Αγίας Σιών η εορτή της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Η σχολική αυτή εορτή διωργανώθη με την φροντίδα και επιμέλειαν του Σχολάρχου Αρχιμανδρίτου π. Ματθαίου και την συνεργασίαν των καθηγητών και των δοκίμων μαθητών και ετιμήθη διά της παρουσίας της Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα, του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας Αρχιεπισκόπου Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου, Αγιοταφιτών Αρχιμανδριτών και Ιερέων μελών της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος, μοναζουσών, μελών της Ελληνικής παροικίας και άλλων.

Η καλώς οργανωμένη τελετή περιελάμβανε προλόγισιν του Σχολάρχου, πανηγυρικόν της ημέρας υπό του Γραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Ιεροδιακόνου π. Συμεών και δρώμενα υπό των μαθητών διά ζώσης από σκηνής και από οθόνης και άσματα τη επιμελεία του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου.

Απαγγελίαι των μαθητών έδωσαν τα βιογραφικά στοιχεία και εξέθεσαν την επαναστασικήν δράσιν των αγωνιστών του 1821, Κωνσταντίνου Κανάρη, Μάρκου Μπότσαρη, Ανδρέου Μιαούλη, Γεωργίου Καραισκάκη, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Εις τα δρώμενα συμμετείχαν και παιδιά του Νηπιαγωγείου, συγκινούντα διά της απαγγελίας αυτών.

Δι’ όλων τούτων υπεμιμνήσθησαν τα δεινοπαθήματα των προγόνων ημών επί 400 έτη πικράς δουλείας και η ανδρεία και αι θυσίαι των αγωνιστών και όλου του Ελληνικού λαού, με ιδιαιτέραν αναφοράν εις τον ρόλον της Εκκλησίας και του «κρυφού Σχολειού». Παρά τας απωλείας και τα θύματα εις ζωάς και τας δημεύσεις περιουσιών αι θυσιαστικαί ενέργειαι, έφεραν το ποθητόν αποτέλεσμα της αποτινάξεως του Τουρκικού ζυγού και της διαμορφώσεως του Ελληνικού κράτους, διοικουμένου υπό των αρχών της ευνομίας, δικαιοσύνης και ελευθερίας.

Εγένετο ιδιαιτέρα μνεία της καταστροφής της Σμύρνης επί τη συμπληρώσει εκατόν ετών από το 1922 και του μαρτυρίου του Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου. Ιδιαιτέρως υπεγραμμίσθη η συνδρομή της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος κατά την εποχήν του 1821 διά των συγγραμμάτων ιδίως του Νεοφύτου Ιερομονάχου Αγιοταφίτου του Κυπρίου.

Την επιτυχή απόδοσιν καθηγητών και μαθητών, η οποία εδημιούργησεν αίσθημα σεμνής εθνικής υπερηφανείας και συγκινήσεως επήνεσεν εις το τέλος της τελετής η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων, υπογραμμίζων ότι ο ρόλος της ελευθερίας των Ελλήνων είναι η εν Χριστώ ελευθερία ο δε κ. Βλιώρας επήνεσεν ωσαύτως την απόδοσιν καθηγητών και μαθητών.