Η Πανήγυρις του Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου Σύμης

Την ιερά μνήμη του Εφόρου και προστάτου της Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, τίμησε με την δέουσα λαμπρότητα, η φερώνυμη ιστορική Ενορία της Σύμης, κατά το διήμερο της 17 και 18 Ιανουαρίου 2023.

Το περικαλλές κτιριακό συγκρότημα του Ιερού Ναού, δεσπόζει σε κεντρικότατο σημείο του Χωριού της Σύμης και αποτελεί ένα κόσμημα εξαιρετικής ωραιότητος μεταξύ των εκκλησιαστικών μνημείων της Νήσου.

Το απόγευμα της Τρίτης, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου εκ του Εφημεριακού Κλήρου της Σύμης. Προσήλθαν ευάριθμοι πιστοί για να ανάψουν το κερί τους, να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο απότμημα του αγίου Λειψάνου και να προσευχηθούν στον άτλαντα αυτόν της υγιούς πίστεως, που κατατρόπωσε τις αιρετικές δοξασίες του Αρείου, στερεώνοντας την Ορθοδοξία. Εν συνεχεία στην παρακείμενη ενοριακή αίθουσα, προσεφέρθη εόρτια Τράπεζα.

Σήμερα το πρωί, κυριώνυμος ημέρα της εορτής, ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στον Όρθρο, τέλεσε την Θεία Λειτουργία και ευηγγελίσθη τον θείο λόγο στους πιστούς, έχοντας συλλειτουργούς του τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Πανορμίτου Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Πατρό, τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ. Στέφανο Μακρή, τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αγίας Τριάδος π. Γεώργιο Χατζηχρυσάφη, τον Εφημέριο του εορτάζοντος Ι. Ναού Οικονόμο π. Ελευθέριο Οθίτη και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό.

Το ι. αναλόγιο κατά τον Εσπερινό διακόνησαν γλυκυφθόγγως οι Ιεροψάλτες κ. Πανορμίτης Κακακιός και κ. Εμμανουήλ Κυπριώτης, και κατά την σημερινή λατρευτική Σύναξη, ο Ιεροψάλτης κ. Πανορμίτης Κακακιός, ενώ πέραν των πολυπληθών πιστών, εκκλησιάσθησαν ο Δήμαρχος Συμαίων κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικήτας Γρύλλης, η Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Σεβαστή Λούπη, ο Διοικητής Δ.Α.Ν. της Σύμης Συνταγματάρχης κ. Παναγιώτης Βρανάς, εκπρόσωποι των λοιπών τοπικών Αρχών, Φορέων και Συλλόγων.

Τέλος, μετά την απόλυση, με την μέριμνα του φιλόξενου και δραστηρίου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας και των κυριών αυτής, προσεφέρθησαν στους εκκλησιαζομένους καφές και πλούσια πατροπαράδοτα κεράσματα.