Από τη Θεολογία και τη Σοφία του Θεού, στην ησυχία και τη διακονία

Η νέα μοναστική και διακονική αφιέρωση της αδελφής “Θεολογίας” (κατα κόσμον Ευανθίας Αδαμτζίλογλου Δρ.Θ.)

Του Πέτρου Βασιλειάδη*

Το Κέντρο “Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου” συγκαταλέγει πλέον στις τάξεις του, εκτός των αρχιερατικών, ακαδημαϊκών, και λοιπών κληρικών και λοιπών μελών του, και την πρώτη αδελφή μοναχή, μετά την ρασοφορία της Δρ. Ευανθίας Αδαμτζίλογλου την Τρίτη 22 Ιουνίου στο Γυναικείο Ησυχαστήριο “Το Γενέσιο της Θεοτόκου” Πανοράματος, με την μοναχική ονομασία Θεολογία.

Την αδελφή πλέον Θεολογία παρακολουθώ επιστημονικά από το τέλος της δεκαετίας του ’80 μετέχοντας στη τριμελή συμβουλευτική επιτροπή της διδακτορικής της διατριβής “Η γυναίκα στην θεολογία του Αποστόλου Παύλου. Ερµηνευτική ανάλυση του Α΄ Κορ. 11,2-16″, που εγκρίθηκε το 1989.

Τα ενδιαφέροντά της για τη θέση της γυναίκας στην ζωή της Εκκλησίας εκφράστηκαν τα επόμενα χρόνια με την συμμετοχή της σε διάφορα σχετικά συνέδρια, κυριότερα των οποίων ήταν τα διεθνή συνέδρια του Κέντρου (CEMES) του οποίου τυγχάνει μέλος: του 2015, με θέμα “Διακόνισσες, χειροτονία των γυναικών και Ορθόδοξη θεολογία” και του 2020 με θέμα “Διακόνισσες. Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον”, τα πρακτικά του οποίου εκδίδονται αγγλιστί (από τις εκδόσεις Holy Cross) και ελληνιστί (aπό τις εκδόσεις CEMES 24).

Στο δεύτερο και πιο πρόσφατο από τα συνέδρια αυτά η αδελφή Θεολογία εισηγήθηκε την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια αναβίωσης του θεσμού των διακονισσών στην πατρίδα μας από τον Άγιο Νεκτάριο στην γυναικεία μονή της Αίγινας.

Ως μία εκ των δωρητών του Κέντρου ανέλαβε εκτός της οικονομικής στήριξής του και τα έξοδα του τελευταίου μεγάλου πονήματός της “Ιησούς Χριστός η Σοφία του Θεού”, CEMES 23 (βλ. φωτο).

Η σοφία του Θεού ευχόμαστε να συνοδεύει την συνάδελφό μας στο Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών “Μητρ. Παντελεήμων Παπαγεωργίου” και αδελφή από προχθές της μοναστικής κοινότητας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Kατά θεία πρόνοια στη νέα της μοναστική αδελφότητα της ανατέθηκε το διακόνημα των πρώτων 7 διακόνων της Εκκλησίας, εκείνο δηλαδή της “διακονίας των τραπεζών”. Της ευχόμαστε από καρδιάς να την αξιώσει ο Θεός να διακονήσει και την “Αγία Τράπεζα”, ως η πρώτη διακόνισσα, μέλος του Κέντρου, κάτι για το οποίο τα μηνύματα τόσο του Οικουμενικού Πατριάρχου, όσο και του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στο τελευταίο συνέδριο του 2020 ήταν όχι μόνον ενθαρρυντικά, αλλά και άκρως υποστηρικτικά.

Αλλά και ο Επίτιμος Πρόεδρος του CEMES Μητροπολίτης Άνθιμος (στην Μητρόπολη του οποίου ανήκει η μονή της μετανοίας της), αλλά και τα αρχιερατικά μέλη του Κέντρου της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος με μεγάλη χαρά θα ήθελαν να προβούν στην έμπρακτη αναβίωση στις μέρες μας του παραδοσιακού αυτού θεσμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όπως άλλωστε υπογράμμισε και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης στο μήνυμά του, πρέπει να συνεχιστεί “ἡ προσπάθεια ἀναζωπυρώσεως τῆς τάξεως τῶν διακονισσῶν, μέ δεδομένον ὅτι, ἤδη ἀπό τῆς Ἀποστολικῆς ἐποχῆς, αἱ διακόνισσαι πολλά προσήνεγκον εἰς τήν οἰκοδομήν τῶν πιστῶν, τιμώμεναι ἰδιαιτέρως ὑπ᾽ αὐτῶν.

Παρά τό γεγονός ὅτι κατά περιόδους ὁ θεσμός τῶν διακονισσῶν ἠτόνισε, δέν κατηργήθη ποτέ ἐπισήμως ὑπό τῆς Ἐκκλησίας”.

 

*Ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης είναι ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος επί τιμή του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών “Μητρ. Παντελεήμων Παπαγεωργίου” (CEMES) και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (WOCATI)