Η μνήμη της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στην Μητρόπολη Ιεροσολύμων

Την Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023, τελέσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η μνήμη της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Κατά την ημέρα αυτή η Εκκλησία, αντλούσα εκ των Ευαγγελίων αναμιμνήσκεται ότι Ιωάννης ο Πρόδρομος ήτο «ο μείζων εν γεννητοίς γυναικών», συμφώνως προς τον λόγον του Κυρίου (Λουκ. 7,28) κηρύσσων βάπτισμα μετανοίας εις την έρημον της Ιουδαίας και βαπτίσας και Αυτόν τον Κύριον εις τον Ιορδάνην ποταμόν, (Μαρκ. 1, 2-11).

Ούτος ήλεγχε τον Ηρώδην, διότι συνέζη μετά της Ηρωδιάδος, γυναικός του αδελφού αυτού. Ο Ηρώδης εφυλάκισε αυτόν, αλλά εφοβείτο να τον θανατώση διά τον όχλον, ο οποίος ηυλαβείτο τον Ιωάννην. Εις μίαν όμως των ημερών «εποίησε δείπνον επί τοις γενεσίοις αυτού», εις το οποίον δείπνον προσεκάλεσε μεγιστάνας και χιλιάρχους. Εις το δείπνον τούτο εχόρευσεν η θυγάτηρ της Ηρωδιάδος Σαλώμη και ήρεσεν εις τον Ηρώδην, ώστε υπεσχέθη εις αυτήν να της δώση έως και το ήμισυ της βασιλείας του.

Η Σαλώμη «προβιβασθείσα», ήτοι λαβούσα συμβουλήν παρά της μητρός αυτής εζήτησε την κεφαλήν Ιωάννου επί πίνακι. Ο Ηρώδης ελυπήθη, αλλά δεν ηθέλησε να της αρνηθή «διά τους όρκους του και τους συνδαιτημόνας». Διά τούτο απέστειλε σπεκουλάτορα εις την φυλακήν, ο οποίος απέκοψε την κεφαλήν του Τιμίου Προδρόμου, έφερεν αυτήν εις το κοράσιον ως οψώνιον και το κοράσιον επέδωσεν αυτήν τη μητρί αυτού, (Μαρκ. 6, 17-26).

Την πένθιμον εορτήν ταύτην εώρτασε το Πατριαρχείον εις τον εν τη Παλαιά Πόλει της Ιερουσαλήμ ιερόν Ναόν του Τιμίου Προδρόμου, προσφάτως περικαλλώς ανακαινισθέντα υπό του ηγουμένου και Τελετάρχου Αρχιμανδρίτου π. Βαρθολομαίου δι’ Εσπερινού αφ’ εσπέρας, τελεσθέντος υπό ιερέων και διά θείας Λειτουργίας την πρωίαν, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διοκαισαρείας κ. Βενεδίκτου, συλλειτουργούντων του βοηθού Πατριαρχικού Επιτρόπου εν Βηθλεέμ Αρχιμανδρίτου π. Πολυκάρπου, των Αρχιμανδριτών π. Κλαυδίου και π. Αμφιλοχίου, Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων και άλλων Ορθοδόξων Ιερέων, ψάλλοντος του Πρωτοψάλτου του Ναού της Αναστάσεως κ. Αγγέλου Γιαννοπούλου και μετεχόντων εν ευλαβεία πιστών, εντοπίων και προσκυνητών.

Άμα τη Απολύσει, ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος προσέφερε νηστήσιμον κέρασμα εις την Αρχιερατικήν Συνοδείαν και το εκκλησίασμα, καθ’ ότι η μνήμη του Αγίου Ιωάννου τιμάται διά νηστείας απολύτου.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων