Η μεθεόρτιος πανήγυρη της Σταυροπροσκυνήσεως στην Μονή του Τιμίου Σταυρού

Την Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023, Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, εoρτάσθηκε μεθεορτίως η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, την κειμένη στην Δυτική Ιερουσαλήμ πλησίον της Εβραικής Βουλής.

Η εορτή αύτη της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού εορτάσθηκε και πάλι ενταύθα, ως εκ της παραδόσεως, ότι στην περιοχή της Μονής αυτής εφυτεύθη υπό του Λωτ τη εντολή του θείου αυτού, Πατριάρχου Αβραάμ, το τρισύνθετο ξύλο εκ πεύκης, κυπαρίσσου και κέδρου, το οποίο μετά την πάροδο πολλών ετών χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του σταυρού, επί του οποίου προσηλώθη ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Προς τιμήν του σταυρού, του οποίου το ξύλο εφυτεύθη ενταύθα, τελέσθηκε Εσπερινός αφ’ εσπέρας και θεία Λειτουργία το πρωΐ, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, συλλειτουργούντων αυτώ Αγιοταφιτών Ιερομονάχων, ων πρώτος ο Αρχιμανδρίτης π. Κλαύδιος, και των Αρχιμανδριτών π. Καλλίστου, π. Ιερωνύμου και π. Αμφιλοχίου του π. Δομετιανού και του π. Ιωάννου και άλλων, ψαλλούσης της Βυζαντινής χορωδίας υπό τον Πρωτοψάλτη και τέως Πρόεδρο της ΟΜΣΙΕ/ Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος κ. Γεωργίου Ναούμ και μετεχόντων εν προσευχή πλήθους ευσεβών πιστών, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα και του Πρέσβεως της Γεωργίας κ. Λάσα.

Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας επισκέφθηκε την Μονή για προσκύνηση ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.

Μετά την Θεία Λειτουργία, ο ηγούμενος της Μονής Γέρων Δραγουμάνος εδεξιώθη την Αρχιερατική Συνοδεία και την εξ Ελλάδος Αποστολή, αποτελούμενη εκ του κ. Ναούμ Γεωργίου και των συνεργατών αυτού, για την παρουσίαση του έργου της συντηρήσεως των βιβλίων υπό του συντηρητού κ. Σταύρου Ανδρέου της Βιβλιοθήκης της περιωνύμου Θεολογικής Σχολής του Σταυρού (1804-1909) και των εργασιών υποδομής του Κέντρου Βιβλικών Μελετών, το οποίο έχει αναλάβει και ιδρύσει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων