Η Καστοριά αποχαιρέτησε σήμερα τον Ποιμενάρχη της (ΒΙΝΤΕΟ)

© ditikostipos.gr

Τελευταία ενημέρωση: 12:45

Υπό την σκιά των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού τελέστηκε σήμερα Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, στις 11:00 η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Καστοριάς.

Η σωρός του μακαριστού Μητροπολίτη, που τόσο αγαπήθηκε από το ποίμνιο της Καστοριάς, δεν τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Από νωρίς το πρωί είχαν κλείσει οι δρόμοι τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά και σύμφωνα με την αστυνομία δεν μπόρεσε κανείς να πλησιάσει στην περιοχή και να μπει στην εκκλησία.

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ Δαμασκηνός, ως εκπροσώπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνχοροστατούντων του Τοποτηρητή της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ και των Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ. Συμεών και Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο, ενώ τον επικήδειο λόγο εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Πάπαρης, Α’ Γραμματεύς.

Η Μητρόπολη Καστοριάς με ανακοίνωση της παρακάλεσε θερμά όλους τους κληρικούς και τους λαϊκούς που σέβονται και τιμούν τη μνήμη του μακαριστού Ποιμένα και Πνευματικού Πατέρα, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας, όπως και μετά, να μην προσέλθουν στον Μητροπολιτικό Ναό, αλλά ο καθένας από το σπίτι του να συμμετέχει προσευχητικά και με πνεύμα κατανοήσεως και συνέσεως για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Ποιμενάρχη.

Ο 61χρονος Μητροπολίτης που έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό χθες Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, είχε διαγνωσθεί θετικός στον ιό στις αρχές Δεκεμβρίου και είχε μεταφερθεί στο 424 Γ.Σ.Ν.Ε, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου, πριν από περίπου μία εβδομάδα, είχε κριθεί αναγκαία η διασωλήνωσή του από τους θεράποντες γιατρούς του.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ (κατά κόσμον Ιωάννης Παπακώστας) γεννήθηκε το 1959 στο Αγναντερό Καρδίτσης. Φοίτησε στη Ριζάρειο Σχολή Αθηνών και εν συνεχεία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική, από την οποία αποφοίτησε το 1983, και έπειτα σπούδασε την Ιερά Επιστήμη στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, λαβών το πτυχίο το έτος 1987. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1983 και Πρεσβύτερος το 1987.

Υπηρέτησε ως Διάκονος, Εφημέριος – Ιεροκήρυξ και Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων, και εκεί ανέπτυξε πλούσια ποιμαντική δράση, κηρυγματικό και πνευματικό έργο και ιδιαίτερη ποιμαντική δραστηριότητα στον τομέα της νεότητας και της Ιεράς Εξομολογήσεως.

Παράλληλα υπηρέτησε ως Διευθυντής Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στην Ιερά Σύνοδο ως υπεύθυνος Πρωτοκόλλου αρχικώς και από του έτους 1990 ως Γραμματεάς αυτής έως της ημέρας της εις Επίσκοπον εκλογής του. Μητροπολίτης Καστοριάς χειροτονήθηκε την 5η Οκτωβρίου 1996.