Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατον, 11ην Φεβρουαρίου 2023, γιορτάστηκε στο Πατριαρχείον με μετάθεση η μνήμη των τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, εορταζομένη κανονικώς την 30ην Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Κατά την ημέραν αυτή η Εκκλησία τιμά από κοινού τους τρεις Ιεράρχας συμφώνως προς διευθέτηση από του 11ου αιώνος. Τότε ορισμένοι από τους πιστούς τιμούσαν κατ’ εξαίρεση ως ανώτερο τον Μέγα Βασίλειο ονομαζόμενοι Βασιλείται, άλλοι τον Γρηγόριο τον Θεολόγο, ονομαζόμενοι Γρηγορείται και έτεροι τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο λεγόμενοι Ιωαννίται.

Προς λύση του διχασμού η Εκκλησία καθιέρωσε τον κοινό εορτασμό και ο Επίσκοπος Ιωάννης ο Μαυρόπους συνέθεσε κοινό κανόνα προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών. Κατά την ημέραν αυτή οι Τρεις Ιεράρχες τιμώνται ιδιαιτέρως υπό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, διότι ήταν προστάτες των γραμμάτων και της Παιδείας και χάραξαν την σχέση του Χριστιανισμού προς την αρχαία Ελληνική κλασσική φιλοσοφία.

Για την γιορτή αυτή τελέστηκε κατά Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος της Πατριαρχικής Σχολής Σιών, προεξάρχοντος του Προέδρου της Σχολικής Εφορίας, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου, συλλειτουργούντων του Σχολάρχου Δραγουμάνου Αρχιμανδρίτου π. Ματθαίου των Αραβοφώνων π. Σύλλα και π. Γεωργίου Μπαράμκη και του Ιεροδιακόνου Συμεών, ψαλλόντων του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου μετά των μαθητών, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα.

Μετά την θεία Λειτουργία ο Σχολάρχης Αρχιμανδρίτης π. Ματθαίος δεξιώθηκε την Αρχιερατική συνοδεία και το εκκλησίασμα.

Την ιδία ημέρα τελέστηκε Εσπερινός, και την επαύριον θεία Λειτουργία προεξάρχοντος εν χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου και των Τριών Ιεραρχών εις τον Ιερόν Ναόν αυτού παρά την Νέαν Πύλην.