Η Εξόδιος ακολουθία μακαριστού Μητροπολίτη πρ. Τρίκκης κυρού Αλεξίου

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020 η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων, του Ναού τον οποίο οραματίστηκε και έκανε πραγματικότητα με επίπονο αγώνα και άοκνες προσπάθειες.

Σε πένθος η πόλη, οι σημαίες στην περιοχή μεσίστιες, πένθιμες κωδωνοκρουσίες από τους Ναούς, ελάχιστο δείγμα της βαθιάς συγκινήσεως κλήρου και λαού προς το πρόσωπο του σεπτού Ιεράρχου που για τριάντα τέσσερα συναπτά έτη ποίμανε θεοφιλώς την κληρωθείσα επαρχία του, αλλά και μετά την οικειοθελή παραίτησή του οι προσευχές του ήταν εντονότερες προς τον Τριαδικό Θεό, ακόμα και από τις δοκιμασίες της ασθενείας του.

Νωρίτερα το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και συμπροσευχομένου του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου.

Στις 12 ακριβώς το μεσημέρι, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα εκ των υγειονομικών αρχών μέτρα προστασίας λόγω του κορωνοϊού Covid-19, εκίνησε η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού πλαισιωμένου από τους Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Λάμπρου Κολώνα και του Ιεροκήρυκος της Ιεράς μας Μητροπόλεως Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Αχιλλίου Τσούτσουρα.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, ο οποίος και μετέφερε τα συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον ευσεβή κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της των Τρικκαίων Μητροπόλεως.

Συμπροσευχόμενος παρέστη επίσης ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς  Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κανίνας.

Κατά τον τελευταίο αποχαιρετισμό προς τον πεφιλημένου κεκοιμημένο Ιεράρχη παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτριος Παπαστεργίου, οι οποίοι και εκφώνησαν επικήδειο ομιλία, και ο κατά σάρκα ανιψιός επ’ αδελφή κ. Ιωάννης Μαρίνης.

Δυστυχώς τα αυστηρά μέτρα του υγειονομικού πρωτοκόλλου για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν επέτρεψαν την προσέλευση του λαού που τόσο αγάπησε ο μακαριστός Ιεράρχης, για να τον αποχαιρετήσουν και να του αποτίσουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής, αλλά και των κληρικών και λαϊκών που καθοδηγούσε και νουθετούσε όλα αυτά τα χρόνια για να του φιλήσουν για τελευταία φορά το χέρι.

Σύντομα και περιεκτικά ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος είναι και πνευματικό τέκνο του αοιδίμου Μητροπολίτου, με βαθιά συγκίνηση αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, στο πολύτιμο ποιμαντικό έργο και στα στοιχεία εκείνα που χαρακτήριζαν τον παραδειγματικό βίο του μακαριστού Μητροπολίτου Αλεξίου.

Στο τέλος μετέφερε τα συλλυπητήρια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, αλλά και απάσης της Ιεράς Συνόδου προς τον ευσεβή κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεως.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεραπίων Μιχαλάκης, Β’ Γραμματεύς Αυτής, ο οποίος και μίλησε για τη ζωή, το έργο και την προσφορά του μακαριστού Ιεράρχου στην Εκκλησία.

Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας πραγματοποιήθηκε ο ενταφιασμός του αειμνήστου Μητροπολίτου πρ. Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου, στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο είχε επιλέξει.