Η εορτή του Προφήτου Ηλιού στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023, εoρτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, του ονομασθέντος ούτως εκ της πατρίδος αυτού Θέσβης ή Θίσβης της πόλεως Γαλαάδ.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία ανακαλεί στην μνήμη αυτής τα περί του προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου περιγραφόμενα εις την Παλαιάν Διαθήκην, κυρίως εις τα βιβλία των Βασιλειών, αλλά και εις την Καινήν Διαθήκην, εις τα Ευαγγέλια διά λόγων αυτού του Κυρίου και εις την Καθολικήν Επιστολήν του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Ο προφήτης Ηλίας ως εκ του ζήλου αυτού διά τον Θεόν ωνομάζετο ζηλωτής και διά της πίστεως αυτού εισηκούσθη και επετέλεσεν παρά Θεού πολλά θαύματα, ως την ανομβρίαν επί τρία έτη και πάλιν την βροχήν, την καύσιν των λίθων και των σχιδάκων του θυσιαστηρίου επί του Καρμηλίου Όρους, την ανάστασιν της θυγατρός της Σουμανίτιδος γυναικός, την διάβασιν του Ιορδάνου ποταμού και την ρίψη της μηλωτής αυτού εις τον μαθητήν του Ελισσαίον, δι’ ης διήρεσεν τα ύδατα του Ιορδάνου και περιεπάτησεν ως επί ξηράς και διπλήν την χάριν αυτού.

Ως λέγει το τροπάριον αυτού ο προφήτης Ηλίας είναι: «ο ένσαρκος άγγελος των προφητών η κρηπίς, ο δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού».

Προς τιμήν του προφήτου Ηλιού τελέσθηκε στην Ιερά Μονή αυτού, την κειμένη μεταξύ Ιεροσολύμων και Βηθλεέμ Εσπερινός αφ’ εσπέρας, του οποίου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Διοκαισαρείας κ. Βενέδικτος και θεία Λειτουργία την πρωΐαν της εορτής, της οποίας προεξήρξε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, συλλειτουργούντων Αυτώ του Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και του Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, ψαλλόντων του πρωτοψάλτου κ. Αγγέλου ελληνιστί και της χορωδίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου υπό τον κ. Ριμόν Κάμαρ αραβιστί, προσευχομένων πολλών Ορθοδόξων πιστών Ελληνοφώνων αλλά κυρίως Αραβοφώνων εκ των κατεχομένων περιοχών και κυρίως των Ιεροσολύμων.

Στο Κοινωνικό της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης κήρυξε τον θείο Λόγο.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο φίλεργος επιστάτης μοναχός π. Αχίλλιος παρέθεσε δεξίωση και πλούσια τράπεζα, βοηθουσών των μοναζουσών της Ιεράς Μονής Αναλήψεως.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων