Η εορτή του Γενεθλίου του Προδρόμου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2023, εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στην Ιερά Μονή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, στην γενέτειρά του κώμη της Ορεινής /Έιν-Κάρεμ, πλησίον του νοσοκομείου Hadassa.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία αναμιμνήσκεται τα διηγηθέντα υπό του Ευαγγελιστού Λουκά (κεφ. 1, 5-80) περί της γεννήσεως του Τιμίου Προδρόμου, ότι ούτος ήτο δώρον του Θεού προς τους γονείς αυτού, της στείρας μητρός αυτού Ελισσάβετ και του πατρός αυτού Προφήτου Ζαχαρίου, δι’ αποκαλύψεως αγγέλου, δι’ αφωνίας και διά λύσεως της αφωνίας του Ζαχαρίου, ότε έγραψεν ότι «Ιωάννης κληθήσεται». Ούτός εστι ο δακτυλοδείξας τον Κύριον εις τον Ιορδάνην ποταμόν λέγων: «ίδε ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου» (Ιωαν. 1, 29), ο βαπτίσας τον Κύριον εις τον Ιορδάνην, περί ου είπεν ο Κύριος ότι «ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του βαπτιστού», (Ματθ. 11,11) και ον απεκεφάλισεν ο Ηρώδης εν τη φυλακή, (Ματθ. 14,1-12).

Προς τιμήν του Γενεθλίου του Ιωάννου του Βαπτιστού τελέσθηκε στην ως άνω Ιερά Μονή Εσπερινός αφ’ εσπέρας και θεία Λειτουργία το πρωΐ, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου και συλλειτουργούντων των Αρχιμανδριτών π. Κλαυδίου και π. Αμφιλοχίου, του π. Γεωργίου Μπαράμκη και του Προισταμένου της ενταύθα Ρωσικής Κοινότητος π. Νικολάου Κουλίνσκυ, άλλων Ιερέων εκ Ρωσίας και Ρουμανίας, και του Ιεροδιακόνου π. Δοσιθέου ψαλλουσών των μοναζουσών Δανιηλίας και Ξένης, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα και προσευχομένων μοναχών, μοναζουσών, Ρωσοφώνων και Ελληνοφώνων πιστών.

Μετά την θεία Λειτουργία ο καλώς συντηρών την Μονή Επιστάτης μοναχός π. Χαρίτων εδεξιώθη την Αρχιερατική Συνοδεία και το εκκλησίασμα στον προαύλιον χώρο-κήπο του Ιερού Ναού προς ευφροσύνη πάντων.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων