Η εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023, εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία επιτελεί την μνήμη του γεγονότος ότι ο Θεός έλυσε τα δεσμά της στειρώσεως του Ιωακείμ και της Άννης και τους έδωσε ως καρπό κοιλίας την Μαρία, εξ ης εκ Πνεύματος Αγίου προήλθε κατά σάρκα ο Χριστός ο Σωτήρ του κόσμου.

Για το γεγονός αυτό η Εκκλησία ψάλλει: «Ιωακείμ και Άννα ονειδισμού ατεκνίας, και Αδάμ και Εύα, εκ της φθοράς του θανάτου, ηλευθερώθησαν, Άχραντε, εν τη αγία γεννήσει σου· αυτήν εορτάζει και ο λαός σου, ενοχής των πταισμάτων, λυτρωθείς εν τω κράζειν σοι· Η στείρα τίκτει την Θεοτόκον, και τροφόν της ζωής ημών».

Η εορτή αυτή εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο εις τον εν τη κώμη Σαχνίν του βορείου Ισραήλ της Ιεράς Μητροπόλεως Άκκρης – Πτολεμαΐδος νεόδμητο περικαλλή Ναό του Γενεθλίου της Θεοτόκου, ανεγερθέντα υπό της Κοινότητος τη βοηθεία του Πατριαρχείου και προ διετίας εγκαινιασθέντα.

Της θείας Λειτουργίας προεξήρξε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, συλλειτουργούντων Αυτώ του Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Αραβοφώνων Ιερέων της περιοχής Ναζαρέτ και Άκκρης Πτολεμαΐδος του βορείου Ισραήλ, του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου, του Ιεροδιακόνου π. Συμεών και προσευχομένων εν ευλαβεία πολλή των πιστών της Κοινότητος και των Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών, δωρητών και ευλαβών προσκυνητών, τιμητική παρουσία του κ. Σεζάρ Μαρτζήε και του κ. Ιριάντ Σιρχάν.

Στο Κοινωνικό της θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης κήρυξε τον θείο λόγο. Μετά την θεία Λειτουργία έλαβε χώρα λιτανεία τρεις πέριξ του Ιερού Ναού. Άμα τη Απολύσει της θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης παρασημοφόρησε τον κ. Ηλία Γαντούς με το παράσημο του Σταυροφόρου του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου ως επιβράβευση για το πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό, εκκλησιαστικό και κοινωνικό του έργο:

Το μεσημέρι παρετέθη τράπεζα προς τιμήν της Πατριαρχικής Συνοδείας και πολλών άλλων.

Ωσαύτως τελέσθηκε επί τη εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου στο Πάνσεπτο και Θεομητορικό Μνήμα Εσπερινός αφ’ εσπέρας και θεία Λειτουργία το πρωΐ, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Γεράσων κ. Θεοφάνους και συμμετεχόντων ευλαβών προσκυνητών και εντοπίων πιστών, μετά δε την Απόλυση παρετέθη κέρασμα στο Ηγουμενείο υπό του Ηγουμένου Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων