Η εορτή του Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Γερασίμου του Ιορδανίτου.

Κατά την ημέρα αυτή η Εκκλησία ενθυμείται ότι ο Άγιος Γεράσιμος προσήλθε από την πατρίδα του, τα Μύρα της Λυκίας, στους Αγίους Τόπους κατά το έτος 451 μ.Χ. Ασκήθηκε σε διάφορες Μονές της ερήμου του Ιορδάνη και διακρίθηκε σε άκρα άσκηση, νηστεία, ταπείνωση και ησυχία σε πνευματική συνεργασία μετά του Μεγάλου Ευθυμίου.

Για αυτό οι μοναχοί της ερήμου τον παρακάλεσαν να τους αναλάβει πνευματικώς και ίδρυσε για αυτούς Μονή, την Μονή του Καλαμώνος, στην οποία δέχθηκε και καθοδήγησε πλήθος μοναχών στην μοναχική πολιτεία και πλήθος χριστιανών στην εν Χριστώ ζωή.

Η μνήμη του εορτάσθηκε στην ιδρυθείσα από εκείνο Μονήν με Θεία Λειτουργία, της οποίας προεξήρξε ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος, συλλειτουργούντων αυτώ του Δραγουμάνου Αρχιμανδρίτου π. Ματθαίου, του Αρχιμανδρίτου π. Κλαυδίου, του Ιερομονάχου π. Κυριακού, του Αρχιμανδρίτου π. Δημητρίου και των Ιεροδιακόνων π. Ευλογίου και π. Δοσιθέου σε προσευχητική συμμετοχή μοναχών, μοναζουσών και προσκυνητών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Την Αρχιερατική συνοδεία και το πυκνό εκκλησίασμα εδεξιώθη εις τράπεζα από τον ηγούμενο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων