Η εορτή του αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2022, εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η μνήμη του αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία αναμιμνήσκεται συμφώνα με το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων (Πραξ. Κεφ 6-7), ότι ο Άγιος Στέφανος ήταν ένας από τους επτά διακόνους, τους οποίους εξέλεξε η πρώτη Εκκλησία των Ιεροσολύμων για να διακονήσουν στας «τραπέζας», τα συσσίτια αγάπης. Πέραν αυτής της φιλανθρωπικής δραστηριότητας ο άγιος Στέφανος «ενθέω ζήλω κινούμενος» εκήρυττεν Ιησούν ως τον Χριστόν. Ένεκα τούτο οι άρχοντες της Συναγωγής έσυραν αυτόν εις το Συμβούλιον, ένθα ωμολόγησεν ότι «ιδού θεωρώ τούς ουρανούς ανεωγμένους καί τον υιόν τού ανθρώπου εκ δεξιών τού Θεού εστώτα» (Πραξ Αποστόλων 7, 56). Για την ομολογία του αυτή καταδικάσθηκε σε θάνατο διά λιθοβολισμού. Στον τόπο του λιθοβολισμού του, «εν ω προσηύχετο υπέρ των λιθοβολούντων αυτόν καί εν ω νεανίας τις ονόματι Σαούλ «εφύλαττε τα ιμάτια αυτών», τελέσθηκε Εσπερινός και το πρωΐ Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Πέλλης κ. Φιλουμένου, συλλειτουργούντων αυτώ του Αρχιμανδρίτου π. Μακαρίου και του Αρχιδιακόνου Μάρκου και ψάλλοντος του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου, βοηθούντων του Αρχιμανδρίτου π. Ευσεβίου, του κ. Φάντη Αμπντελνούρ και μοναζουσών εκ της εν Βηθανία Ιεράς Μονής Μάρθας και Μαρίας, τη συμμετοχή Ιεροσολυμιτών πιστών και μοναχών.

Μετά την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Στεφάνου, έλαβε χώρα λιτανεία προς τον βράχο του λιθοβολισμού και ανεπέμφθη δέηση.

Μετά το τέλος της Λειτουργίας ο ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος εδεξιώθη το ιερατείον και το εκκλησίασμα στο ηγουμενείο.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων